Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изяви в багри и… в условия на некомплект

[post-views]
Изяви в багри и… в условия на некомплект

61br5Пъстри са околностите на Карлово, оцветени в жълто, зелено, червено, кафяво… Но повече и по-разнообразни от есенните багри са изявите на воините от 61-ва бригада в учения, подготовки и сертификации. И едно кратко и стегнато честване на 2 октомври – деня, в който през 1992 г. със Заповед № 00400 на министъра на отбраната е формирано управление на 61-ва механизирана бригада и 1-ви механизиран батальон, дислоцирани в Карлово и подчинени на Командването на Сухопътните войски. С министерска заповед от 19 ноември 1998 г. пък е присвоено наименованието Стрямска механизирана бригада.
Искам да изразя своята удовлетвореност и благодарност към всички вас – военнослужещите и цивилните служители, които през изминалата още една година бяхте всеотдайни във вашата професия. Изпълнявахте с чест и достойнство нелеките задачи в трудното и напрегнато ежедневие. С годините вие – военнослужещите от състава на 61-ва бригада, доказвате, че въпреки предизвикателствата на времето можете да отстоявате военната кауза с висок професионализъм и себеотрицание. В мисии зад граница, сертификации и учения вие винаги защитавате воинските ценности с висок боен дух, мотивация и храброст – качества, които са се превърнали с времето в основни стожери на Българската армия. Така започва словото си пред войсковия строй командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Пламен Йорданов. 
Той отбелязва, че години наред формированието утвърждава имиджа на Българската армия и неотлъчно оказва подкрепа на населението при преодоляване на последици от бедствия и аварии. И напомня, че наследниците на 21-ви Средногорски полк, 28-и Стремски полк и 11-а танкова бригада притежават способностите, професионалните качествата и необходимата бойна подготовка, за да реализират успешно всяка бойна задача.   
jordanovИсторията е тази, която ни учи, настоящето и бъдещето градим ние. Затова е важно какво постигаме днес, какви завети оставяме на бъдещите поколения, за да изпитват същото чувство на гордост, което ние изпитваме към нашите предци, посочва бригаден генерал Йорданов.
И завършва с думите – нека всички заедно да бъдем все по-мъдри в нашите решения, все по-успешни в начинанията и действията си и все по-единни в изграждането на бъдещето на 61-ва механизирана бригада.
Могат да се споменат и някои скорошни факти от оказаната помощ на населението. В писмо до командира на формированието бригаден генерал Пламен Йорданов кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов изказва благодарност към военнослужещите от 61-ва бригада, участвали в овладяването на пожара в горския масив „Боровият триъгълник” в Стара планина над Карлово на 18 и 19 август т.г. 
В друго писмо председателят на СОСЗР генералът от запаса Златан Стойков благодари за оказаните помощ и съдействие при организацията и провеждането на Първия национален събор на запасното войнство, състоял се на 15 и 16 септември т.г. Той изказва благодарност и на личния състав на батальона с командир подполковник Николай Радев за отличната организация в Деня на отворени врати с показа на военна техника и образци оръжия, както и проведената стрелба на ГУЦ „Тюлбето”.
Благодарностите са много. Но каква е оценката на военното ръководство на Министерството на отбраната?
Ето редове от поздравителния адрес на началника на отбраната генерал Андрей Боцев: „Поводът е хубав, за да изкажа признателността и уважението на военното ръководство на МО към всички вас за всеотдайната служба. Високо ценим вашето усърдие, проявено в ежедневната служба, по време на подготовки, тренировки, национални и международни учения, при оказване на помощ на населението. Вашите усилия за поддържането и развитието на отбранителните способности на бригадата способстват за гарантиране на националния суверенитет и националната сигурност и за безупречното реализиране на националните ни отговорности. Правите го в условия на некомплект, изискващ още повече усилия от ваша страна и още по-категорична изява на качествата ви, за което ви благодаря”.
Началникът на отбраната изразява своята убеденост, че воините ще се стремят към още по-големи резултати в подготовката си, ще постигат още по-пълна сглобеност, ще се доказват отново в предстоящите учения, включително по време на тристепенното КЩУ „Есен–19” и при сертифицирането на батальонната бойна група от тежък тип през ноември. 
Празникът концерт започна  с химна на България и химна на Българската армия, изпълнени от смесения войнишки хор и военния духов оркестър на 61-ва бригада. След това деца от Карлово и Хисар изнесоха впечатляваща разнообразна програма.

61br1Oтличници

По повод празника на бригадата – 2 октомври, във формированието се състояха редица състезания. Ето и победителите:

* Стрелба с автомат – редник Петко Зайков
* Стрелба с картечница – редник Николай Мартинов
* Стрелба с пистолет – старши лейтенант Кристиан Негров
* Стрелба със снайпер – ефрейтор Цветан Джорев
* Крос 3000 м (мъже) – ефрейтор Пенчо Пенчев
* Крос 3000 м (жени) – ефрейтор Таня Черкезова
* Крос 5000 м (мъже) – редник Станимир Бочев
* Крос 5000 м (жени) – младши сержант Жанета Георгиева
* Преминаване на единна пътека с препятствия (мъже) – старши сержант Георги Лазаров
* Преминаване на единна пътека с препятствия (жени) – редник Елица Йорданова

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани