Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Крилата ракета прелетя в политиката

[post-views]

В последните дни риториката между САЩ и Русия отново се изостри. Причината този път е нова руска крилата ракета, за която от Вашингтон настояват, че нарушава двустранния договор за ядрените сили със среден обхват, подписан през 1987 г.

Нападките срещу Москва дойдоха от Брюксел, където вчера и онзи ден се проведе среща на министрите на отбраната на НАТО. В дневния ред на форума беше обсъждането на референдума в Македония, както и прогресът на изпълнението на решенията от юлската среща на върха. Въпросната юлска среща беше наречена от медии и анализатори „катастрофална”, тъй като на нея президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да извади страната от военния съюз, ако страните членки не увеличат разходите за отбрана. Обвиненията на САЩ към Русия обаче, дадоха друга насока на събитието. 

Посланик Хътчинсън: САЩ ще унищожат новата ракета

Във вторник американският посланик в НАТО Кей Бейли Хътчисън предупреди, цитирана от „Ройтерс” и АП, че ако Русия не спре тайните си разработки за крилата ракета, САЩ ще потърсят начин за

Aмериканският посланик в НАТО Кей Бейли Хътчисън
унищожаване на новата ракета, преди да стане оперативна. По нейните думи Вашингтон желае въпросът да бъде решен по дипломатически път, но е готов да обмисли и нанасянето на въздушен удар, ако руснаците продължат разработката. „Време е Русия да дойде на масата и да спре нарушенията”, каза Хътчисън на пресконференция в Брюксел, ден преди срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО. Според нея, ако тази ракетни системи „станат готови за изстрелване”, тогава САЩ ще потърсят „потенциал за отстраняване на ракета, която може да порази всяка от страните в Европа, както и Америка”. „Контрамерките ще бъдат за отстраняване на ракетите, разработвани от Русия в нарушение на договора”, каза тя и подчерта: „Руснаците са предупредени”. Хътчисън каза и друго – че САЩ осъзнават голямата териториална близост на България и Румъния до Русия и че са отдадени на работата с тях. „Те са членове на Алианса, важни членове, които допринасят към него. Ангажирани сме с всички тези държави, които са близо (до Русия) и се тревожат за сигурността си. Работим с тях по всеки възможен начин, за да засилим отбраната им”, изтъкна посланикът на САЩ в Алианса.
САЩ смятат, че Русия разработва ракетните системи с наземно базиране 9M729 в нарушение на подписания през 1987 г. между САЩ и СССР Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Тези ракети могат да поразяват мишени на разстояние от 500 до 5500 км. 

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис заяви на свой ред, че ще обсъди въпроса за руската ракетна програма с колегите си министри. „Не мога да прогнозирам докъде може да стигнем – това е решение на президента. Но мога да ви кажа, че и на Капитолия, и в Държавния департамент има големи опасения заради ситуацията. Аз ще се върна със съветите на нашите съюзници и ще се ангажирам в дискусия да определим пътя нататък”, заяви Матис пред репортери. В допълнение Джим Матис увери от Париж, където беше на посещение, че САЩ ще демонстрират „непоклатима решителност” при ангажимента си в НАТО, съобщи АФП. „САЩ показаха, че ще продължат да демонстрират непоклатима решителност при ангажимента си в Северноатлантиченския алианс”, заяви Матис на съвместната си пресконференция с френската си колега Флоранс Парли след срещата си с президента на Франция Еманюел Макрон. Матис припомни, че „делата говорят по-силно от думите” на фона на многобройните критики на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу членките на Алианса и особено срещу Германия, че са лоши платци и разчитат на САЩ да гарантират сигурността им.
Русия: Не осъзнавате опасностите

Русия определи като опасно изявлението на посланика на Вашингтон в НАТО. „Изглежда, хората, които правят подобни изявления, не осъзнават равнището на своята отговорност и опасността от агресивна риторика”, каза говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Москва твърди, че не нарушава договора. По думите на Захарова твърденията на американската страна, че обхватът на ракетите 9М729 превишава позволеното в договора от 1987 г., не са съпроводени с никакви доказателства. 

Междувременно позицията на САЩ беше подкрепена от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той упрекна на свой ред Русия в нарушение на договора за ядрените оръжия със среден обсег. „Загрижени сме от неизпълнението на международните задължения на Русия. Договорът е застрашен от руските действия. След години отричане наскоро Москва призна за съществуването на нова ракетна система. Русия не е дала ясни отговори за тази система. Всички в НАТО са на мнение, че Русия нарушава договора”, заяви генералният секретар. Преди среща на военните министри генералният секретар поиска Кремъл да даде обяснение за нова ракета. Според него Москва наскоро е признала, че притежава нова ракета със среден обсег на действие, наречена 9M729 (или SSC-8), която нарушава договора.

От 2014 г. САЩ обвиняват Русия в нарушаване на договора. Вашингтон наложи санкции на Москва, за да принуди страната да го изпълнява. Но след като САЩ наложиха други санкции на Русия за Крим и Източна Украйна, мерките относно договора очевидно не са оказали ефект.

Най-ново

Виж още

Избрани