Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Награден знак и пушка за бивш министър

[post-views]
Награден знак и пушка за бивш министър

KarakachanovНаграден знак „За принос към Министерството на отбраната” връчи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на Ангел Найденов – министър на отбраната в периода 29 май 2013 г.–6 август 2014 г. Церемонията се състоя в зала „Тържествена” в МО.
Отличието се връчва на Найденов за заслуги към отбраната на страната и във връзка с навършването на кръгла годишнина. Същия ден – 28 септември, той стана на 60 г. Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев пък награди бившия министър, който е капитан трети ранг от запаса, със 7,62-мм карабина, образец 1938 г.
„С Ангел Найденов се познаваме много отдавна, от 1997 г. Във времената, в които съм бил депутат, винаги сме работили в една и съща комисия. Той има своите заслуги към Българската армия и отбраната на България, още повече е кадрови военен”, заяви в словото си министър Каракачанов.
От името на военното ръководство генерал Боцев благодари на Ангел Найденов за съвместната работа. Уверявам го, че продължаваме да вдигаме летвата и да се развиваме в правилната посока, изтъкна началникът на отбраната.
Има моменти, които остават незабравими, за мен днес е такъв момент, каза в отговор Найденов. „Високо ценя решението и жеста на министър Каракачанов и на началника на отбраната генерал Боцев. Приемам тези отличия като знак на уважение, и то в духа на най-добрите традиции на министерството и на армията”, изтъкна той. И допълни, че няма да забрави хората, с които е работил през годините – и политици, но най-вече хората в армията, „прекрасни хора, за които думите дълг, чест, достойнство, патриотизъм, са изпълнени със съдържание”.

Нужни са воля и желание за решения

– Г-н Найденов, след годините на промени и реформи в армията в кои посоки смятате, че трябва да се насочат усилията днес?
– Не всичко, което се е случило през всичките тези години, може да бъде оценено със знак плюс. Давам си сметка, че много от политиците и от участващите в управлението са в дълг към системата на отбраната, към армията и най-вече към хората. Споменавайки хората, това, което трябва да се направи като първи, неотложни стъпки, е достатъчно изчерпателно описано в последните няколко доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили. Най-общо те звучат по следния начин – финансови средства, осигуреност. В това число, разбира се – стъпките, които са необходими по отношение на възнаграждението и социалния статус на хората в армията, ново въоръжение и техника и, разбира се, всичко това да бъде на базата на съвременни доктринални документи. Така че нещата са ясни. Въпросът е да има воля и желание да се намират решения.
– Какви са плановете ви за бъдещето, ще се връщате ли в политиката?
– Вероятно част от читателите на вестник „Българска армия” знаят, че ръководя един център за изследване на отбраната и на сигурността. Така че не съм прекъсвал нито контактите с отбраната и сигурността, нито пък съм загубил поглед върху случващото се в тази сфера. Следя отблизо модернизационните проекти, както, разбира се, и онова, което се случва в министерството и във ВС. В тази посока са и моите ангажименти. Не съм се отказвал от политиката. Всичко е въпрос на настояще и бъдеще.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани