Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нобелова награда за мир – жертва на ИДИЛ и гинеколог от Конго са лауреати за 2018 г.

[post-views]
Нобелова награда за мир – жертва на ИДИЛ и гинеколог от Конго са лауреати за 2018 г.

KONGO DOCTOR NOBELЖертва на ИДИЛ и гинеколог от Конго получиха Нобелова награда за мир. Язидката Надя Мурад и д-р Дени Муквеге получиха отличието за борбата си да прекратят използването на сексуално насилие като оръжие във войните и въоръжените конфликти, обявиха от Норвежкия нобелов комитет.
Д-р Муквеге е посветил живота си да защитава жертвите на сексуално насилие по време на войната в Демократична република Конго, а госпожица Мурад не се страхува да говори за зверствата на ИДИЛ срещу себе си и стотици други жени. Така Нобеловият комитет мотивира избора на тазгодишните лауреати.

Денис Муквеге е гинеколог, който лекува жертви на сексуално насилие в болница в Източно Конго. Клиниката му отваря през 1999 г. и всяка година се грижи за хиляди изнасилени жени, много от които имат нужда и от хирургическа помощ. Д-р Муквеге остро осъжда конгоанското правителство и международната общност, че продължават да оставят безнаказани подобни военни престъпления.

Надя Мурад е активистка, застъпва се за правата на язидското малцинство в Ирак и на жертвите на сексуално насилие по целия свят. Тя е една от 3 хиляди жени и деца, които попадат в плен на джихадистите от т.нар. Ислямска държава. През 2014 г., след 3 месеца като секс-робиня, Надя успява да избяга и има куража не просто да разкаже на света за ужаса на войната, но и да помогне на други в нейното положение.

Двамата лауреати на Нобеловата награда за мир ще си поделят наградния фонд от 1 милион щатски долара. Любопитен факт е, че през 2014 г. и 2016 г. двамата поотделно са удостоени и с наградата за свобода на мисълта „Сахаров“ на Европейския парламент.

Най-ново

Единична публикация

Избрани