Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По производство на космически храни сме трети в света

[post-views]

1На всички ни е известно, че космонавтите не могат да се хранят по начина, по който се храним ние тук, на Земята. Безвъздушното пространство предполага и доста по-различни начини на хранене, които в същото време трябва да са съобразени с хранителните навици и традиции на човечеството в условията на земната гравитация. 

Космическите храни са кръстени така, заради това, че са разработени в институт на БАН, който отговаря за методите за производство на т. нар. лиофилизирани храни (изсушени) с цел захранване на космическият полет съвместно със 

станция МИР

с космически храни. По-рано космонавтът Юрий Гагарин също е ползвал специфична космическа храна – течен шоколад в тубички. Децата на социализма още вероятно помнят как някога се продаваха такива тубички, които бяха истинска атракция, защото съдържаха оригинална, вкусна и най-вече засищаща субстанция. 

Специализираният български институт в БАН разработва на трето място в света, след САЩ и СССР, система и методика за производство на специализирани космически храни. 

Лиофилизираните храни

3се характеризират с това, че могат да бъдат употребявани в Космоса и в състояние на безтегловност, в затворените обеми, в които съществуват космонавтите. 

Има различни изисквания за храните в Космоса. Понеже липсва гравитация, движенията са малки, костната система започва да страда в безтегловността и не можем да се храним като на Земята, да има трохи, вода и течни храни. При космическите храни е от особено значение точно да се дозира енергийният баланс, който трябва организмът да получи за определен период от време. 

Направени са разчети

с лиофилизираните храни да се хранят четири пъти от сутринта до вечерта. Става дума за две закуски, обяд и вечеря. Така космонавтите получават всички необходими вещества, микроелементи, соли и други, необходими за здравето вещества. Това ни разказаха служители в Националния политехнически музей в София, където се пазят някои мостри и апарати. 

В Космоса хранителните продукти си изменят вкуса, но не е ясно дали това е заради 

човешкото възприятие

или по принцип се изменя вкусът им заради средата, заради състоянието на веществата и елементите в тях. Например един най-обикновен продукт като ягоди, да речем, може да замирише на чесън, да люти и въобще да има различни вкусови качества от обичайните. Начинът на приемане на храната също е по-различен. Тя трябва да се консумира в състояние на безтегловност. 

Създават се храни с качества, посредством криобиологията или лиофилизацията. Храните, които се получават, са с много голяма годност – пет години, без да се нарушават качествата им. Не се налага да се правят различни хранителни въвеждания в храната на стабилизатори и други подобрители. Субстанцията  се изсушава по особен начин, като се запазват всички  хранителни качества. Голямо преимущество е намаляването на обема поне до десет пъти. В края на процеса остават само 2% влага. 
Тава е процес на студено консервиране и изсушаване на храната. С нормално изпичане не се получава този ефект. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Виж още

Избрани