Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стратегическият преглед започва през ноември

[post-views]
Стратегическият преглед започва през ноември

ZaprjanovЦелта е да се разработи програма за развитие на военните способности до 2032 г.

От началото на следващия месец ще започнем стратегически преглед на отбраната. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов при откриването на новата академична година за студентите във ВА „Г. С. Раковски”. Прегледът трябва да завърши през следващата година с разработването на ясна политическа програма за развитието на нашите военни способности до 2032 г., поясни той.
За да сме успешни, трябва да сме образовани, необходими са научен потенциал, опит, взаимодействие със структурите на организациите, в които членуваме – НАТО и ЕС, за да бъдем адекватни на съвременните изисквания, обърна се Запрянов към студентите в препълнената зала „Тържествена” на академията. Той посочи, че правителството е отпуснало допълнително 28 млн. лв. за модернизиране на инфраструктурата на военните училища, като 7 млн. лв. от тази сума са за ВА. Запрянов апелира към професорско-преподавателския състав: „Бъдете взискателни, подаръци в областта на сигурността и отбраната са недопустими, защото те се заплащат с кръв.” И пожела Военната академия да продължи да бъде флагман на българската наука в областта на сигурността.DSC06042
Да си възпитаник на Военната академия е отговорност и мисия, заяви пред присъстващите Мария Габриел, която е комисар на Европейската комисия по цифрова икономика и цифрово общество. В лекцията си тя посочи, че кибератаките са се увеличили с 300 процента годишно за последните две години. По думите й всеки ден има над 4000 атаки. „В момента ни липсват 300 000 киберспециалисти в Европа. Те ще станат 400 000 до 2020 г. Трябва спешно да се работи в тази посока”, заяви еврокомисарят. Тя каза, че в следващия бюджетен период на ЕС ще се предвиди нова програма „Цифрова Европа” с бюджет 9 млрд. евро, от които 700 млн. за експерти по киберсигурност. За сравнение в САЩ инвестициите в киберсигурността през 2016 г. са $17 млрд., а през 2017 г. – $30. Нашите инвестиции в областта на киберсигурността са 1,8 млрд. евро и има спешна нужда тези средства да бъдат увеличени, подчерта еврокомисарят.
Съществува отлив на студенти в цялата страна, но Военната академия през последните години успява да запази броя на студентите и дори да го увеличава, каза в словото си началникът на ВА „Г. С. Раковски” генерал-майор Груди Ангелов. Той посочи, че от тази година в академията стартира магистърска програма по киберсигурност. За следващата година сме планирали да открием за първи път в историята на ВА бакалавърски програми в направление „Национална сигурност”, каза началникът на ВА.
Благодарни сме на МО, на правителството и премиера за отпуснатите в края на миналата година средства за подобряване на инфраструктурата на Военната академия, заяви генерал-майр Ангелов. С тези средства се предвижда до началото на следващата учебна година през 2019 г. да се изгради общежитие към ВА, да бъде ремонтиран учебният корпус и да се увеличи броят за обучение на студентите до 2500 човека.
„Няма нищо лошо в конкуренцията, конкурирайте се, участвайте пълноценно в академичния живот. Но запомнете – успехът винаги е резултат на колективни усилия”, препоръча на студентите началникът на ВА. Общо 79 са първокурсниците по държавна поръчка в академията. Редом с тях са приети и 150 студенти в платено обучение по 13 магистърски програми.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани