Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трите проекта ще се движат паралелно

[post-views]
Трите проекта ще се движат паралелно

2Снабдяването на Въоръжените сили с военна техника е избор не само на партньор, особено при покупката на самолети. Това си е чиста проба геополитика. Не можехме да пропуснем и мнението на експертите. Трите проекта по модернизация на армията засега вървят паралелно. Обществото обаче трябва да знае, че тези проекти са добри, но не са свързани в обща система. Изграждането на способности е дълъг процес. Доставката също е продължителен процес. Още от началото на прехода ни беше ясно, че сигурност не можем да гарантираме сами. Това каза пред вестник „Българска армия“ заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, който е и член на парламентарната Комисия по отбрана. Той присъства на международната конференция: „Усилване на сдържащия потенциал на НАТО: източните съюзни държави и усилията на Алианса за гарантиране на тяхната национална сигурност и отбрана“, която се проведе в Централния военен клуб в София. 
Препланирането на средства не означава, че не се работи в перспектива. Известното забавяне по проекта за Сухопътни войски не означава, че ние вървим към спиране на проекта. Има някои признаци, които трябва да ни накарат да се замислим. Има сигнали относно движението на проектите за Сухопътни войски и за ВМС. Най-вероятно ще поканим министъра на отбраната на разговор, за да се информираме и ние в Комисията по отбрана в Народното събрание. Към момента това известно изоставане не ме безпокои. Няма нищо, което да ни кара да бързаме и да претупваме нещата, каза още Емил Христов. Стана ясно, че за 2019 г. правителството ще осигури необходимите средства за работа в сектора по отбрана и сигурност. 
Трите проекта трябва да се движат едновременно и се работи по тях. Това каза пред военния вестник заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, който участва в конференцията във военния клуб. 
Модернизационните проекти са ни необходими. Възлагаме много надежди те да се случат и да бъдат основата на бъдещата трансформация на Българската армия и Въоръжените сили. По този начин ще бъдем адекватни и Въоръжените ни сили ще бъдат инструмент, който да служи за защита на националните интереси. Това каза пред военния вестник вицеадмирал Емил Ефтимов – заместник-началник на отбраната, който също взе участие във форума във Военния клуб в София. 
Народното събрание гласува финансовите средства и за трите модернизационни проекта и политиката на правителството и на Министерството на отбраната е те да се случат. Дали те ще се случат тази година, или в началото на другата, не е толкова важно, по-добре е да имаме една изпипана процедура, отколкото да се претупат нещата, посочи вицеадмирал Ефтимов. 
Приветствие към участниците във форума в Централния военен клуб беше поднесено от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. В него се казва, че въпросът за засилване на ролята на източноевропейските страни по гарантиране на тяхната сигурност и отбрана, а и оттук върху отбранителния потенциал на Алианса е от централно значение за всички нас. 
Укрепването на отбранителния потенциал на НАТО е свързано с редица процеси на глобализация и засилващо се въздействие на недържавни структури, в това число и икономически, и религиозни, се казва още в приветствието.

Йонас Йелм: Когато „Грипен” кацне, икономиката излита

Димитър Илиев
йелм снимкаГрипен” ще даде на българските ВВС самолет, който има най-ниски експлоатационни разходи по време на използването му за 30 и повече години напред. Шведите от СААБ представиха своята оферта до българското правителство за 8 нови самолета от последната модификация на „Грипен”.
По същия начин офертата за F-16 бе представена неотдавна от концерна „Локхийд Мартин”, за което вече в. „Българска армия” писа.
Миналата година шведите бяха определени за победители от военните експерти, но тази година смятат, че офертата им е още по-добра. „Това е оферта на ниво правителства, което означава, че всички шведски институции са впрегнати в осъществяването и последващата поддръжка. Смятам, че офертата този път е много по-силна. Последната версия на самолета MS-20 e нова крачка в усъвършенстването му. Сега „Грипен” може да носи всякакви ракети и бомби – европейско и американско производство, сред които е и ракетата „Метеор” за поразяване на цели отвъд видимото пространство”. Това заяви по време на представянето на офертата вицепрезидентът и директор бизнес направление „Аеронавтика” в СААБ Йонас Йелм.
Шведите представиха и допълнителната си икономическа програма, чрез която страната ни чрез 5 военни завода ще може да участва във веригата от доставки на резервни части на „Грипен”. Според Йелм придобиването е дори не половината, а само 25 на сто от цената на самолетите по време на експлоатацията им. Годишните разходи за 30 г. напред експлоатация е нещото, което има значение, а при „Грипен“ те са най-ниски от всички предложения.
В същото време самолетът не прави компромис с бойните способности. „Знаем експлоатацията на „Грипен“ от шведските и чешките ВВС. Самолетът ни е сред най-добрите по време на учения и се представя блестящо.” 
Шведският производител СААБ набляга на бързата доставка – 4 самолета в рамките на 24 месеца след подписване на договора. До доставката ще има обучени екипажи, които ще могат веднага да поемат мисията по „Еър полисинг” над България. Шведската страна предлага да изгради в Граф Игнатиево регионален Грипен логистичен и технически център.
„Ние казваме – когато „Грипен” кацне, икономиката излита. Вече преговаряме с няколко български компании – „Авионамс“, „Оптикс“, „Терем–Летец“, „Самел-90“ за истинско сътрудничество, ако се подпише договор за самолетите. Това са истински работни места и истинско развитие“, каза Йелм.

грипен макетПремиерът: Изтребителите да са нови
Държа изтребителите да са нови, за да може, когато свалят найлона от седалките, да знаят, че ще карат нещо сигурно и добро. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира отварянето на офертите в конкурса за многоцелеви боен самолет за ВВС.
„Ще предложа на министър Каракачанов да покани и летците от Граф Игнатиево да влязат в комисията по избора, защото те ще летят на тях, те са най-добрите, все пак те ще ги карат. И искам да им се чуе думата”, заяви премиерът. 
Изключително съм доволен, че най-добрите марки са изпратили свои предложения, посочи той. Борисов заяви още, че дал указания процедурата да е публична, отворена, пред медиите, „за да могат хората да знаят за пълната прозрачност на този конкурс, защото това са милиарди”.
От това, което видях, най-добрите самолети, които поне сме чували ние, са участвали – F-16, F-18, „Грипен”, Eurofiighter, изброи премиерът. Държим самолетите да бъдат нови, за да може не само да охраняват небето на България, но и в този размирен свят, не дай боже, ако стане война, да могат да се бият с другите изтребители, допълни той. „Когато видиш с какво разполагат останалите държави, потенциално с които може да възникне конфликт в региона, трябва да се избере такъв изтребител, който като излети, да има реални шансове за бой, а не само да обикаля във въздуха и да прави „Еър полисинг”, заяви Борисов.     (БА)

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани