Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Арестуван, а не изчезнал – какво всъщност се случи с директора на Интерпол?

[post-views]
Изчезна шефът на ИНТЕРПОЛ

Meng Hongwei INTERPOLАрестуван, а не изчезнал се оказа директорът на Интерпол Менг Хонгуей. Той е задържан от властите в родината си Китай и срещу него се води разследване за получаване на подкупи, предадоха световните медии. Късно в неделя Хонгуей подаде оставка, която влиза в сила незабавно, съобщиха от централата на международната полицейска агенция.

Бившият вече директор на Интерпол Менг Хонгуей съчетаваше ръководната длъжност с поста на заместник-министър на обществената сигурност в Китай. Той беше задържан за нарушаване на националното законодателство, обявиха властите в Пекин и допълниха, че срещу него е повдигнато обвинение в корупция.

Менг е поредната високопоставена фигура, която попада под ударите на антикорупционната кампания на китайското правителство. Припомняме, че в петък съпругата му обяви, че е изчезнал в края на септември при пътуване от Лион към Пекин. По-късно г-жа Менг поиска международни протекции с мотива, че самата тя се чувства застрашена. Още тогава се появиха спекулации, че директорът на Интерпол може да е арестуван от властите в родината си, след като в последните месеци по подобен начин „изчезнаха“ редица китайски политици, бизнесмени и други публични личности, уличени в получаване на подкупи.

След оставката на Менг Интерпол остава в ръцете на южнокорееца Ким Йон-ян. Той временно ще заеме президентския пост в организацията до избирането на нов ръководител през ноември.

Най-ново

Единична публикация

Избрани