Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Как се организира лов на диво прасе без куче

[post-views]
Как се организира лов на диво прасе без куче

лов Първо, нека припомним, че стачните действия на ловците не са от вчера. Още преди три години хиляди ловци от цялата страна в средата на юни блокираха за кратко центъра на София с протестно шествие и митинг, който продължи на площад „Св. Александър Невски“. Протестиращите поискаха оставката на ресорния заместник-министър на земеделието Георги Костов. Председателят на Сдружението на ловците Иван Петков обвини Костов, че със законодателните си инициативи провокира разделение в организираното ловно сдружение.

„В момента се извършва геноцид над дивата природа в България и това трябва да спре. Не искаме и административен натиск и силово раздробяване на ловните организации”, заяви главният секретар на Националното ловно движение Васил Василев. Протестиращите настояха за незабавно приемане на стратегия за ловното стопанство у нас, която да гарантира развитието на дивечовите популации, нов закон за лова с ясни правила, както и за категорична забрана на улова на дива свиня в свободни площи и на груповия лов в оградени площи. Те настояха още за абсолютна забрана за използването на капани при улов на диви животни. Управляващите определиха протеста на ловците и риболовците като политически. Повечето от хората били докарани с автобуси и дори не знаели срещу какво точно протестират. Депутатите твърдо застанаха зад политиката на министерството на земеделието в сектора.  

Миналата седмица ловци от русенския регион затвориха за кратко движението към граничен пункт „Дунав мост”. Те протестираха срещу проекта за заповед на земеделското министерство, с която ще се забрани груповият лов на диви прасета и използването на кучета. „Как се организира лов на диво прасе без куче, това е абсурд, значи ти не си ловец, на прасе се ходи винаги с куче”, коментира Асен Каракашев, един от протестиращите. Според ловците забраната за отстрел на диви прасета като мярка срещу навлизането на африканска чума в България няма да е ефективна. „Изискват се ями, за които трябва да имаме разрешение. За загробване на животни именно се изискват фризери. Доколкото имаме информация, всички европейски държави получават субсидия, при нас не се споменава”, посочиха протестиращите. „Ние положихме неимоверни усилия, искаха ни екарисажни ями, подготвили сме всичко, заградено, с надписи, мина комисия, фризери купувахме, всичко е изпълнено”.

Ловците бяха категорични, че само те могат да спрат евентуалното пренасяне на заразата от африканска чума по свинете от Румъния в България. На тяхното мнение бе и областният управител на Русе. Ловците са категорични, че със заповедта на ведомството няма да се спре разпространението на болестта у нас. Те издигнаха плакати с надписи: „Няма Африканска чума. Трябва да има лов”. Ловците са фактор за регулирането на африканската чума. Ограничаването на правата им няма да допринасе с нищо за намаляване на популацията на дива свиня, която се смята за един от източниците на заразата с африканска чума по свинете. Няма да може да се осъществи мониторинг, защото ловците няма да бъдат на терен в гората, няма да могат да отстрелват тези животни и съответно няма да могат да намират евентуално трупове на такива починали животни от болестта.

Класическата ловна Churchill K200
пушкаНадцевка на фирмата Churchill, модел K200 Black Synthetic в калибър 12/76 е с дължина на цевта 71 см. Класическата ловна пушка разполага с полимерни полуложа и приклад, изразени накадки по полуложата и ръкохватката, екстрактор, селектор за цевите, мушка от месинг, вентилирана мерна линия и мобилни шокове. К200 Black Synthetic е достъпна, надеждна и качествена класическа ловна пушка, която е подходяща за лов на едър и пернат дивеч във всякакви местности.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани