Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След изборите в Босна и Херцеговина националистите доминират в новото председателство

[post-views]

BiH_ flagsИзборите в Босна и Херцеговина изведоха на преден план различията в обществото, коментираха световните медии. Вотът за 3-членното Председателство на страната отреди управлението да поемат националистическите лидери на сърбите и бошняците – Милорад Додик и Шефик Джаферович, както и умереният хърватски социалдемократ Желко Комшич.

Близо 3 и половина милиона избиратели имаха право на глас в общите избори в Босна и Херцеговина. Те гласуваха за парламент и председателство, както и за лидери и събрания на двата автономни района в страната – Република Сръбска и Босненско-хърватска федерация. Вотът мина в условията на етническо напрежение, подклаждано от националистическите групи на трите съжителстващи етноса – сърби, хървати и бошняци, предадоха световните агенции.

Предварителните резултати сочат като водеща парламентарна сила Партията на демократичното действие на досегашния държавен глава Бакир Изетбегович. Следват я Хърватската демократична общност и Социалдемократическата партия. На четвърто място остана Демократичният фронт, чийто лидер Желко Комшич спечели хърватската квота в председателството.

Конституцията на Босна и Херцеговина предвижда държавното ръководство да се осъществява от колективно председателство. В него влизат излъчени от трите етноса представители, всеки от които се опитва да доминира. Милорад Додик заяви, че ще се бори за подобряването на позициите на Република Сръбска. Шефик Джаферович настоява за стабилност, икономически реформи и интеграция. За Желко Комшич приоритет е съставянето на правителство. Действията им ще определят  дали Сараево ще продължи по пътя към членство в Европейския съюз и НАТО или ще затъне в етнически вражди и разпокъсване.

 

 

Най-ново

Виж още

Избрани