Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МВФ предупреди: Търговските войни на САЩ застрашават световната икономика

[post-views]

IMF_mvfТърговските войни, водени от САЩ ще направят света по-бедно и по-опасно място, предупреди Международния валутен фонд в последната си оценка на световната икономика. Като пряка последица от икономическото противопоставяне, организацията понижи очакванията си за ръст на еврозоната, както и глобалната си прогноза за растеж през тази и следващата година.

Бумът на световната икономика е към своя край. Прогнозата от юли за икономически ръст от 3,9% за 2018 г. и 2019 г. вече е несъстоятелна, обявиха от Фонда и понижиха предвиждането си до 3,7 на сто. Пълномащабното разгръщане на търговската война между гигантите от САЩ и Китай ще изложи на риск икономическото развитие на целия свят. В даден момент пряко засегнати ще се окажат дори домакинствата и бизнеса, заяви изпълнителният директор на организацията Кристин Лагард.

Покачването на митата между САЩ и Китай ще удари първо собствените им пазари. Най-голямо свиването на икономиката ще бъде в Аржентина, а във Венецуела, която навлиза в 6-та си година на рецесия, се очаква хиперинфлацията да достигне 10 000 000%.

Най-ново

Единична публикация

Избрани