Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг и Вучич в бърз контакт при криза в Косово

[post-views]
САЩ и Русия пред нова въоръжена надпревара

Stoltenberg  Сърбия е доволна от сътрудничеството си с НАТО, но е неутрална и не се стреми да е част от военен съюз, каза Вучич

Сръбският президент Александър Вучич заяви вчера, че бомбардировките над бивша Югославия през 1999 г. и събитията в Косово са главните причини за много ниската популярност на НАТО в Сърбия, предаде агенция Бета. Според някои оценки при бомбардировките на НАТО, предприети, за да прекратят кървавия конфликт в Косово, са загинали около 1000 войници и полицаи и около 2500 цивилни. „Не можем да забравим миналото, но можем да продължим напред към бъдещето“, каза Столтенберг.

„Това е всъщност истинската причина, а всичко останало е повече или по-малко странично явление. Ние развиваме сътрудничество, макар че Сърбия е военно неутрална и не се стреми да бъде част от който и да е военен съюз“, каза сръбският президент след откриването на международно учение за управление на последиците от извънредни ситуации „Сърбия 2018“ в Младеновац, на което присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Вучич каза, че Сърбия „на рационално ниво“ е доволна от сътрудничеството си с НАТО, а непопулярността на алианса има емоционални и психологически причини.

Вучич заяви, че се е договорил с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в случай на каквато и да било кризисна ситуация в Косово бързо да могат да влязат в контакт, за да могат да бъдат предотвратени стълкновения и по-тежки последици, съобщи Танюг. Вучич заявил, че е помолил Столтенберг да не бъде съкращавана мисията на КейфОР в Косово, тъй като това е единствената защита за сръбския народ. Имах дълги разговори със Столтенберг и разговаряхме за всички видове сътрудничество между Сърбия и НАТО. Това сътрудничество е добро и имаме доста съвместни дейности.

Особено внимание обърнахме на въпроса за Косово и ролята на КейфОР, и безброй пъти го молих да не намалява мисията в Косово, заяви Вучич, изтъквайки, че КейфОР имат ефективна роля в защитата на сърбите. Вучич изтъкна, че са се договорили, че във всеки момент, когато има кризисни ситуации, могат да влязат в контакт, за да се избегнат по-тежки последици и благодарил на Столтенберг, че той е приел това.

Източник: в.“Стандарт“

Най-ново

Единична публикация

Избрани