Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преразглеждане на санкциите срещу Пхенян поискаха от ООН Русия, Китай и Северна Корея

[post-views]
След ракетния пуск в Северна Корея САЩ искат нови санкции срещу Пхенян

savet-sigurnost-oon-koreqРусия, Китай и Северна Корея настояват Съветът за сигурност на ООН възможно най-скоро да започне преразглеждане на санкциите срещу Пхенян. Дипломацията и мирният политически подход нямат алтернатива при решаването на комплексните проблеми на Корейския полуостров, заявиха заместник-министрите на външните работи на трите държави.

С оглед на постигнатия от Северна Корея напредък в областта на ядреното разоръжаване е редно да бъдат преосмислени санкциите, наложени на Пхенян едностранно от ООН. Около тази позиция се обединиха заместник-министрите на външните работи на Русия, Китай и Северна Корея след тристранни консултации в Москва.

Задълбочаването на двустранните връзки и многостранното сътрудничество е ключов фактор за създаването на дълготраен мирен механизъм на Корейския полуостров, коментираха представителите на трите държави. Те настояха и за пълна денуклеаризация, която трябва да се реализира поетапно и синхронно, с насрещни стъпки за изграждане на взаимно доверие от всички участващи страни. Заместник-министрите високо оцениха усилията на всички онези, които насърчават диалога в региона и призоваха преговорите на Пхенян с Вашингтон и Сеул да продължат до премахването на общите тревоги и пълното нормализиране на отношенията помежду им.

Най-ново

Единична публикация

Избрани