Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Аварийно кацане: След изстрелването на руската космическа ракета „СОЮЗ“

[post-views]

ruska raketa -SojuzБез сериозни последици се размина аварията с руската ракета  „СОЮЗ“ c двучленен екипаж на борда – американеца Ник Хейг и руснака  Алексей Овчинин. Капсулата се приземи аварийно заради повреда в един от двигателите на ракета-носител.

Аварията е станала девет минути след изстрелването на  „СОЮЗ“ от космодрума Байкунур, Казахстан към Международната космическа станция.

Малко след като наземният персонал е засякъл проблема в един от двигателите, се е активирала аварийната спирачна система, която е катапултирала капсулата.

От НАСА посочват, че екипажът е направил балистично приземяване, което упражнява чудовищно напрежение върху човешкото тяло. Състоянието и на двамата астронавти е добро, потвърдиха руските власти и НАСА.

Малко след инцидента в Русия беше формирана държавна комисия, която да разследва инцидента.

Руските космически ракети „СОЮЗ“ са сред най-безопасните и надеждни технологии за извеждането на хора и товари в околоземна орбита.

След пенсионирането на космическите совалки на НАСА, САЩ разчитат на руската космическа индустрия, за да изпращат свои астронавти на борда на МКС.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани