Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сотир Цацаров: Трябва да има мобилна жандармерия в селата

[post-views]
По случая „Гебрев – Скрипал“ работят британските и български служби

sotir cacarovСегашният модел и структура на полицията не работи, трябва да бъде сменен с мобилни жандармеристки управления по селата, която ефективно ще се противодейства на битовата престъпност. Това каза на националното съвещание на МВР главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че така ще се противодейства ефективно на престъпността. Цацаров посочи, че сегашният модел е бил действащ за едни други времена, които отдавна не съществуват.
Главният прокурор поиска и националният институт по криминалистика да спре да бъде научен институт. Трябват ни лаборатории с експертизи, а не наука, за да върви разследването, обоснова се Цацаров. Затова той предлага НИК да бъде с централа в София и изнесени лаборатории в провинцията. Причината – на места забавените експертизи поради липса на експерти бавели разследването.
Друг модел на разследване според Цацаров ще трябва да има и за престъпления, извършени от полицаи. Те са близки с реалните прокурор и съдии, което води до масови отводи, заключи обвинител №1. Той обаче посочи, че не е поддръжник на идеята делата да се върнат във военните съдилища.
Цацаров бе критичен към реакцията на прокуратурата за катастрофата в Бяла Слатина, при която пиян блъсна дете. Тежки критики Цацаров отправи към Икономическа полиция. Тя не вършела добре работата си, разработките за контрабанда и други икономически престъпления идвали само от ГДБОП и ДАНС, посочи главният прокурор. На заседанието на МВР м.г. Цацаров отново критикува структурата, а шефът й подаде оставка. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани