Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

А. Величков: Няма забавяне по проектите за модернизация на армията

[post-views]
А. Величков: Няма забавяне по проектите за модернизация на армията

A. VelichkovНяма забавяне по проектите за модернизация на армията ни, по тях се работи. Освен подготовката на тактико-техническото задание за многофункционалните модулни патрулни кораби има и един втори документ, който е методиката за оценка. В следствие на политиката на министъра за увеличаване на възможностите за трансфер на технологии с цел местно производство, беше представена съществуващата методика за оценка от експерти на БАН. Отговор от тях беше получен в края на миналата седмица. Това каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. Той присъства на конференцията с международно участие: „Единното европейско въздушно пространство – предизвикателства пред въздушния суверенитет и бизнеса – 2018“. 
Министерството на отбраната има готовност за подготовката на проекти, които касаят възстановяване на летателна годност в авиацията на самолети СУ-25, на щурмовите хеликоптери Ми-24 и на Ми-17, тези проекти за подготовка на рамкови споразумения са пред приключване и ще бъдат финализирани в рамките на настоящия месец. Същото касае и другите ни проекти за модернизация на основната бойна машина на пехотата, като тук говорим не само за възстановяване, но и за модернизация чрез промяна на бойния модул на платформата. Евентуално ще се развие и проект за нова система за управление огъня на артилерията и по-специално – на системите за реактивен залпов огън, каза още Величков. 
Стана ясно, че при планирането на тригодишната средносрочна прогноза е предвидено пренасочване на средства за следваща година, за изпълнение. 
По-добре е да създадем условия, при които да придобием платформи на базата на преговорен процес. Ако това сега не бъде направено има голяма вероятност в бъдеще да изпаднем в зависимости, които са съществуващи към момента на базата на придобити други въздухоплавателни средства, например „Кугър“-ите и „Спартан“-ите. По-добре да забавим процеса в момента на преговорите и да постигнем по-добри условия, отколкото в бъдеще да имаме условия за по-тежки преговори по интегрирани логистични поддръжки, категоричен беше заместник-министъра на отбраната. 
Когато се постави за първи път темата за единно небе, обстановката беше съвсем различна, каза председателят на Комисията по отбрана в 44-тото Народно събрание генерал о.р. Константин Попов, който беше патрон на форума. 
Само с обединени знания и усилия, с търсене на оптимални пътища ще могат да се преодолеят предизвикателствата при осигуряването на надеждно единното европейско въздушно пространство, каза в словото си началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. 
Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков изнесе доклад на тема „Единното европейско въздушно пространство – предизвикателства пред въздушния суверенитет в контекста на модернизацията на българските ВВС“. 
В рамките на конференцията беше представена и книгата на Димитър Ставрев за генерал о.р. Константин Попов, „Високо небе“ на издателство „Еър Груп 2000“. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани