Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Владимир Тошев, зам.-председател на Комисията по отбрана в НС:Не се мотивира младеж за армията с обява във вестник

[post-views]
Владимир Тошев, зам.-председател на Комисията по отбрана в НС:Не се мотивира младеж за армията с обява във вестник

Vlado_Toshev (6)Заплащането на военнослужещите да се увеличава като принцип, не като подаяние

– Г-н Тошев, очаквате ли все пак договорът за нов изтребител да се сключи до края на годината?
– Оптимист съм, че ще имаме такъв договор до края на 2018-а. В Комисията ни министър Каракачанов каза при условие, че заради огромния брой документи работната група ще даде становище за офертите за повече от предвидените 14 работни дни. А и вероятно към кандидатите ще възникнат допълнителни въпроси по оптимизиране на предложенията. Но няма да успеем с такъв договор за бойната машина и за патрулния кораб, надявам се после да наваксаме изоставането. Защото те ще тръгнат по-бързо след сключването им, което, надявам се, ще зависи от български фирми, задължително, включително и за самолетите. Защото трябва да обучим и тези, които да извършват текущата и плановата поддръжка и ремонти, имаме база. А за бойната машина и кораба ще е престъпление, ако не включим българския потенциал. Имаме и съгласието на много от доставчиците. Ще е и най-евтино, ще се анганижира и голяма част от индустрията ни. И ако добре си изиграем картите, очаквам ВПК да се оплаче, че предприятията „прегряват”… През годините много квалифицирани кадри напуснаха, но сега нещата ще зависят много от мениджмънта.
– Говорите за нов изтребител?
– Това, което заяви и премиерът, което и аз твърдо защитавам, откакто през 2011–2012 г.заговорихме за превъръжаването на авиацията е, че независимо от по-ниската цена или по-големия брой самолети, които можем да придобием за едни и същи пари като втора ръка, съм твърдо „за” нов самолет, като нова авионика. Защото независимо от експлоатацията и от това, как е съхраняван самолетът, металът, особено сплав, старее. Новият самолет си е нов самолет, технологично ще е съвременен и експлоатационно ще даде възможност да говорим за бъдеще на авиацията ни за 40, а защо не – и за 50 г.
– Ще се „прехвърлят” ли целевите средства за двата СФ и ВМС догодина, или с тях може да се ремонтира и сегашната техника?
– Както в семейството парите за храна не се дават за ток и в държавния бюджет средствата по едно перо не бива и не е законно да се пренасочват. Освен с изричното решение на органа, който ги дава – МС или НС. Така че вероятно МФ ще приеме предложението на ген. Боцев неусвоените за т.г. целеви средства за модернизационните проекти, а те не са от бюджета на МО, „да се прехвърлят” за догодина. Има разговори с министър Горанов неусвоените целеви средства да се разсрочат за 2019-а. Проектът за бойна машина не беше включен в тригодишната бюджетна рамка и се реши при договорирането на проектите за ВВС и ВМС плащането да се разсрочи, за да се осигурят пари и за бойната машина за пехотата. А средствата за ремонтите в авиацията и ВМС са отделни от тези за модернизационните проекти.
– Какви са впечатленията на комисията от т.нар. изнесено заседание във Варна?
– ВМС и Военноморското училище ни впечатлиха с изключителните дисциплина и ред на фона на нихилизма и деструктивността наоколо. ВМС си изпълняват конституционните задължения и въпреки трудностите се справят с всекидневната служба. Духът се поддържа високо – от матроса, старшините, до офицерите и адмиралите. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” е достигнало ниво и база не на европейско, а на световно равнище. Под ръководството на адмирал Петев като командир на ВМС и с изключителната дееспособност на адмирал Медникаров като началник на училището в него се развива потенциал, който е богатство за България. Когато престижни висши учебни заведения у нас имат незаети места с години, в приема на студенти и курсанти във ВВМУ е имало 5 кандидати за едно място. А сега там се обучават над 3600 студенти и курсанти от 14 държави от 3 континента. При посещенията си в базата на Специалния разузнавателен отряд на ВМС, “Тюлените”, адмирал Петев и заместникът му адмирал Пенев бяха посрещани като истински авторитети, не като служебни лица. Преди академичното си слово за новата учебна година адмирал проф. Медникаров няколко минути беше аплодиран от препълнена зала. Чест и почитания на матросите, сержантите и офицерите, на адмиралите от ВМС. На фона на хроничния недостиг на кадри в БА последните 3 г. комплектът във ВМС е 91–92%! 
– Бюджетно време е, НС ще подкрепи ли МО за повишаване на заплащането на военнослужещите?
– Да, независимо от заявеното догодина вдигане на заплащането с 10% в публичната сфера и на абсолютната стойност на бюджета за отбрана. Има неща, които в парламента трябва да променим нормативно, например в комисията сме единодушни – статута на курсанта. Неизяснен, той спъва младежите да кандидатстват във военните училища. Курсантът не е нито студент, нито военнослужещ. Според мен с клетвата си да служи на Р. България той става военнослужещ, но при пенсиониране тези 4–5 г. не се признават. Стипендиите на курсантите са ниски – в зависимост от стажа и длъжността са 120–140 лв. За младежи от по-бедни семейства е крайно недостатъчно. Моя идея за промяна, споделена с много членове на Комисията, е че незаслужено началникът на отбраната сега няма достатъчно правомощия. И може би е необходим разговор и с професионалното, и с политическото ръководство на държавата. Смятам, че Генералният щаб не е съветска измислица и при така намалените правомощия на началника на отбраната има разконцентриране между СКС, Щаба на отбраната и т.н. И след обсъждане да решим как законово да  върнем по-големите правомощия на Щаба на отбраната. Време е за такъв разговор  и относно базата, на която се формират възнагражденията на военнослужещите в армията, която сега е 380 лв. – да не е фиксирана и да е гъвкава. Тя се дава все едно е подаяние за военните, а последното увеличение на заплатите им е през 2008-а г. Да спре говоренето за привилегии на военнослужещите и да го формулираме нормативно. Те нямат и половин привилегия в която и да е област, а компенсации за изключително тежката си служба във всички видове и родове ВС. Малко са професиите извън армията, в която всеки, с пагон или без, е 365 дена в годината и 24 часа в денонощието на пълно разположение на службата си. В Комисията по отбрана няма партийност, а държавническо мислене за армията и за националната ни сигурност, но очакваме съпротива по промяна на базата от другаде. Аз съм твърд лобист за армията и за националната ни сигурност, без да нарушавам нечии други права – на пенсионери, учители или медици. Когато икономиката се развива и се очаква БВП от над 100 млрд. лв., нека армията се развива адекватно като заплати, техника, учения. Допълнителните около 100 млн. лв. за заплащане на военнослужещите ще се заделят извън 10-процентовото общо за страната увеличение на заплатите. Но да не позволяваме да излиза като подаяние. Военните са горди хора и се чувстват некомфортно, когато някой каже: е, добре, ще ви дадем…Да е като принцип, не като подаяние.
– Стратегическият преглед на отбраната преди години беше равнозначен на съкращения. Какво очаквате от предстоящия сега?
– В края сме на Плана и на Програмата 2020. И е безотговорно да не оценим реално обстановката в света, която за 7–8 г.от времето на предишния преглед много се промени. Армията е жив организъм и въпреки усилията на военнослужещите по вина на нас, политиците, тя е и застаряващ организъм. И на застаряващата като техника и въоръжение армия с прегледите установяваме състоянието й, за да знаем какви задачи можем да й възлагаме. Говорим за нови самолети, кораби и бойни машини, а текат още десетки проекти във ВС. Затова, ако има промени в кадрово отношение, очаквам то да е в подкрепа на военнослужещите. Да изясним проблемите и да подкрепим тези хора, защото трудно се служи, някъде и с некомплект от 30%… Бих препоръчал на колегите ми от СВ да заемат от опита на ВМС и на ВВС  по отношение на мотивацията на служещите и на тези, които биха желали да постъпят в армията. Знаете ли, във Видин се разхождаше в отпуск след клетвата си младеж с военната си униформа. Приемам го като добър знак. Има пътища и начини младите да се мотивират да служат в армията, необходима ни е сериозна структура за набиране на кандидати. С обява във вестник не става.

Най-ново

Единична публикация

Избрани