Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зоран Заев: Не купуваме гласове

[post-views]

zaevСлед спорния референдум в Скопие предстои парламентът на Македония да утвърди смяната на името на страната. По този повод премиерът Зоран Заев отхвърли твърденията, че в навечерието на решителния вот се „купуват” опозиционни депутати, съобщи БНР.

За утвърждаване на името „Република Северна Македония” в конституцията, за което настояват Гърция и ЕС, са необходими две трети от депутатите в Собранието. Дали ще бъдат събрани тези гласове, ще стане ясно през идната седмица, когато въпросът ще бъде поставен в пленарната зала, посочи Заев. Дискусиите в парламента по предложените от правителството конституционни промени са насрочени за понеделник, 15 октомври.

Още във вторник обаче правителството внесе в парламента законопроекта за промяна на името, съобщи Радио „Свободна Европа”.  Говорител на правителството заяви, че предложената промяна на името на Република Северна Македония и други изменения в преамбюла на конституцията и два члена са внесени в парламента. Очакваше се в сряда парламентът да обсъди правителственото предложение.

На 30 септември Македония проведе референдум за промяна на името, на който повече от 90% подкрепиха споразумението с Гърция, но допитването е невалидно заради изключително ниска избирателна активност.

Заев притиска депутатите от опозиционната ВМРО–ДПМНЕ да подкрепят промяната, тъй като отваря пътя на страната към НАТО и ЕС. Но от ВМРО–ДПМНЕ се заканиха да блокират законодателството, тъй като според тях референдумът показва, че македонците не одобряват споразумението. На консултативното допитване гласуваха едва 34 на сто от необходимите повече от 50%.

Заев предупреди, че ще свика предсрочни избори, ако поправките не бъдат прокарани.

Най-ново

Избрани