Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Инженерна рота с високи способности

[post-views]
Инженерна рота с високи способности

SVБойци откриха ИВУ и разузнаваха водна преграда по време на национална сертификация 
В ранната есенна сутрин колоната от военни автомобили на електротехническия взвод с командир старши лейтенант Мариян Буколски се изнесе към местност за изпълнение на инженерни задачи. Охраната – едно механизирано отделение, забеляза край пътя съмнителен пакет, в който се оказа импровизирано взривно устройство (ИВУ). Районът бе изследван старателно и командирът на взвода докладва в Тактическия оперативен център на ротата за изпращане на екип за унищожаване на невзривени боеприпаси. 
Всъщност това бе само малък епизод от тридневната национална сертификация през тази седмица на инженерната рота за обща поддръжка с командир капитан Малин Михайлов от 91-ви батальон на 55-и инженерен полк. Тя е декларирана за Силите на НАТО с ниска степен на готовност Военнослужещите изпълниха разнообразни задачи 
Освен действията при откриване на ИВУ те оборудваха фортификационно КНП на командир на батальон, разузнаваха водна преграда и устройваха  дублираща мостова преправа на р. Чепеларска, разузнаваха участък от път и брод. И още – изграждаха невзривни заграждения на брега на р. Марица и хеликоптерна площадка, устройваха крайпътна радиолокационна маскировка и елементи за лъжлив район на батальон.
Задачите следваха една след друга, но и по време на изпълнението им инженерните специалисти трябваше да реагират на 
неочаквани инцидентиSV
Някои от тях бяха извличане на аварирала техника, въздушен десант в близост до района за КНП, обстрел с леко стрелково оръжие, противодействие на диверсионно-разузнавателни групи, минохвъргачен обстрел, медицинска евакуация, преодоляване на заразен участък от път и заглушаване на комуникации в УКВ диапазон.
Командирът на ротата капитан Малин Михайлов е завършил НВУ „Васил Левски” през 2006 г. Досегашната му служба преминава в инженерното формирование и той добре познава подчинените си. Бил е командир на взвод „Инженерни машини”. От 2008 г. е заместник-командир на инженерната рота за обща поддръжка. Със заповед на командира на СВ е назначен за командир на ротата, тъй като титулярът на длъжността капитан Даниел Стоянов е  на мисия зад граница.
Заместник-командир на ротата е капитан Милен Крумов, а заместник-командир на ротата по логистиката е капитан Стоян Атанасов. Взводни командири са капитан Станимир Сумов и старши лейтенантите  Мариян Буколски, Петър Петров, Костадин Костадинов, Симеон Костов, Димитър Атанасов и Христо Иванов. Повечето от тях са участвали и в предишната сертификация на ротата през 2015 г. Механизираният взвод бе от батальона във Враца от състава на Бригадното командване в Благоевград. Длъжността началник на медицинския пункт изпълняваше майор д-р Стефан Колчев от 4-ти артилерийски полк. В ротата бяха привлечени и отделения от 55-и инженерен полк в Белене.
Подготовката за сертификацията премина на няколко етапа. Сглобени бяха последователно отделенията и взводовете, а след това и ротата. В предишната седмица бе полевият лагер и след него – ротното тактико-специално учение, обясни командирът на 91-ви батальон подполковник Петко Петков. Той и неговият заместник майор Радостин Тенев следяха по време на подготовката изпълнението на инженерните задачи и оказваха помощ на командира на ротата и взводните командири.
Председател на комисията по сертификацията бе полковник Христо Начев –  началник на сектор „Подготовка и сертифициране на формированията” в отдел „Подготовка на войските в КСВ. 
MalinMТридневните изпитания
започнаха с брифинг на капитан Михайлов, на който той  запозна присъстващите с моментното състояние на ротата. Брифинг изнесе и полковник Начев. Членовете на комисията провериха всички документи по различните области, както е по изискванията на CREVAL. 
През втория ден и третия ден сертифицираното формирование демонстрира своите способности в учение на тема: „Действие на ротата по осигуряване на обща инженерна поддръжка на бригадна бойна група по прикритие на застрашен участък от държавната граница”.
След края на сертификацията комисията даде крайната си оценка „Боеготов”.
Изпълнението на задачите от военнослужещите наблюдаваха полковник Йордан Йорданов – началник на сектор „Подготовка на инженерните формирования” в  Сухопътните войски и командирът на 55-и инженерен полк полковник Росен Арабаджиев. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани