Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иън Макюън, британски писател и сценарист:Без свобода на словото демокрацията е измама

[post-views]
Иън Макюън, британски писател и сценарист:Без свобода на словото демокрацията е измама

Знаменитият британски писател и сценарист Иън Макюън бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Софийския университет преди два дни на официална церемония в Аулата. Той е носител на престижното отличие „Букър” и е включен в класацията на Times от 2008-а за 100-те най-влиятелни британски писатели от 1945-а насам. Първият му сборник с разкази е отличен с наградата „Съмърсет Моъм”. Писателят е в България, за да открие IV международен кино-литературен фестивал CineLibri. Началото му започна с прожекция на екранизация по неговия роман „На плажа Чезъл”. Беше му връчена награда и за цялостен принос към изкуството на литературната адаптация.
Роден през 1948 г., Макюън е автор на романите „Почивка в чужбина“, „Дете във времето“, „Черните кучета“,  „Операция „Сладкоугодник“, „Законът за детето“ и мн. др. Част от творчеството му е насочено към детската аудитория. Автор е и на две пиеси. 

DSC_0684 Пред аудиторията в Аулата на Алма матер писателят произнесе академично слово на тема „Свободата на изразяването”. Според него свободата на словото е потребност да се изразяваме свободно, докато пишем, но също така да слушаме и да мислим свободно. „В момента свободата на словото е по-голяма, отколкото в предишните епохи. Но тя винаги ще бъде атакувана от политици, популисти и организираната престъпност. Опасността идва от крайните идеологии в политиката и в религията. Идеята е да се заглушат всички гласове, освен един – и това е политиката на много правителства.” Макюън припомни случаи, в които разследващи журналисти са загубили живота си, а сред тях включи и убийството на Виктория Маринова. „Свободата на словото е предпоставка за всички други права и свободи. Без свободна реч всяка демокрация е измама. За да се възползваме от всичките си права и свободи, имаме нужда от култура, която подкрепя интелектуалците, писателите и журналистите. Необходимо е те да изразяват мнението си. Университетите са институциите, които съхраняват културата и ценностите на едно общество. В Близкия изток свободата на словото е равносилна на богохулство. Можете да бъдете наказани сериозно, включително и със смърт.“

Фалшивите новини според  Макюън са целенасочена атака срещу свободата на словото. „Хората, които разпространяват фалшивите новини, искат да ни накарат да вярваме, че нищо не е истина, че не можем да се доверим на никого. На сцената излизат цинизмът и нихилизмът. Правителствата, които подкрепят тази практика, не застават зад човешките права, поругават ги. Аз посветих живота си на романа, защото имам нуждата да изследвам хората и техните отношения. Всяка книга изразява стремежа към плурализъм – да усетим какво се случва в ума на друг човек. Романът е една от големите платформи за свобода на словото. Голяма радост е, че посветих живота си на романа, и е чест да получа това почетно звание – „Доктор хонорис кауза”.

Снощи Иън Макюън се срещна с почитателите си в „Перото” за разговори и автографи на любимите им произведения.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани