Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Надиграване с Минотавъра

[post-views]

sn PARAD
Царят на военния парад на 6 май 1941 г.
В началото на 1941 г. България е изправена пред съдбовен избор. На 20 февруари 1941 г. в двореца е приет британският посланик сър Рендел. Той хвърля „големият коз” – общ фронт на България, Гърция и Югославия на Дунава срещу настъпващите немски войски. 

Цар Борис обаче знае каква е съдбата на страна, където се водят сражения – разрушения, жертви сред мирното население, окупация, глад и мизерия за оцелелите. Преценява и че предложението на британеца е главно в полза на  Гърция, успяла да отблъсне италианското нашествие и заплашена от германски удар през България. 

Гръцката армия обаче е далеч на юг. Това означава срещу германците да се изправи само българската войска, която да води тежки сражения на своя територия. Югославия по това време е изцяло „германска” и влиза в Тристранния пакт на 25 март 1941 г. Светкавичен военен преврат денонсира пакта и превръща югоармията в партизанска след героична, но кратка съпротива. Каквото става и с гръцките войски.

Изборът на България е направен с влизането в Пакта на 1 март 1941 г. Германските дивизии минават през България два пъти – на път към гръцкия и югославския фронт и скоро след това – изтегляйки се от страната. Интересното е, че Комунистическата партия не взема своето „историческо решение за въоръжена борба срещу хитлеристките окупатори” през март, когато у нас наистина има немски войски, макар и като съюзници, а чак на 24 юни, два дни след немската агресия срещу СССР. Тогава у нас са останали малобройни тилови и технически немски поделения… Дали комунистите са повярвали на декларацията на Богдан Филов, прочетена на 2 март 1941 г. в Народното събрание, в която се казва: „Ние смятаме, че с пакта, който подписахме, ще продължим нашата политика на традиционно приятелство със Съветския съюз…” Пактът Рибентроп–Молотов все още действа… 

Въпреки войната, България не скъсва дипломатическите си отношения със СССР и не изпраща нито един войник на Източния фронт. Единствените бойни действия срещу Съюзниците води родната авиация, отблъсквайки през 1943-44 г. атаките на „летящите крепости”, които бомбардират София заради обявената на 13 декември 1941 г. „символична война” срещу САЩ и Великобритания.                             
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Добромир Пелов

Най-ново

Виж още

Избрани