Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ники Хейли се оттегля от ООН

[post-views]
Ники Хейли се оттегля от ООН

haleyИзненадващо за дипломати и американски държавни служители посланикът на САЩ в ООН – Ники Хейли, подаде оставка във вторник след близо две години на поста, съобщи БиБиСи. Тя обаче ще остане на поста до края на годината. 

Президентът Доналд Тръмп е приел оставката на посланика на страната в ООН Ники Хейли, съобщиха двама източници, цитирани от Axios. Хейли е обсъдила оттеглянето си с Тръмп по време на среща в Белия дом през миналата седмица, поясняват същите източници. Двамата с президента се появиха заедно в Овалния кабинет, където държавният глава на САЩ я похвали и каза, че свършила „чудесна работа”. 
Хейли, бивш губернатор на Южна Каролина, беше едва след няколкото жени в администрацията на Тръмп. Тя лесно беше потвърдена четири дни след встъпването в длъжност на президента през 2017 г., тъй като прокарваше в ООН политиката му.

Такъв беше случаят с включително изваждането на САЩ от Съвета на ООН по правата на човека, определен от Хейли като „най-големия провал” на световната организация.

Според БиБиСи оставката дава поле за спекулации, че посланичката възнамерява да се кандидатира за президент през 2020 г. 

Кой ще я замести

Президентът Тримп каза, че ще обяви новия посланик в ООН до седмица-две. Той заяви, че обсъжда кандидатурата на Дина Пауъл, която е негов бивш заместник – съветник по национална сигурност. Пауъл прекара миналия уикенд заедно със семейството на Хейли на лодка в Южна Каролина. 

Тръмп добави също, че дъщеря му – Иванка, „би била истински динамит като посланик, но също, че ще го обвинят в непотизъм, ако я избере. Няколко часа по-късно самата Иванка обяви, че не смята да се кандидатира. В „Туитър” тя написа: „Чест е да служиш в Белия дом заедно с толкова много великолепни колеги и знам, че президентът ще намери чудесна номинация на мястото на посланик Хейли. Тази номинация няма да съм аз”. 

Сред другите споменавани за вероятни кандидати са Ричард Гренел – посланикът на САЩ в Германия, който е прекарал осем години в мисията на ООН. Последният е сочен като кандидат на някои консерватори, пише „Гардиън”. Тръмп обаче заяви, че той не е в неговия списък с пет имена, единствено споменатото от които е това на Дина Пауъл. Американският държавен глава обаче заяви, че е готов да разгледа и тази кандидатура, тъй като „Рик се справя толкова добре в позиция, която е толкова важна”. 

Какви са мотивите за оставката?

Много вероятно е държавният секретар Майк Помпео и съветникът по националната сигурност Джон Болтън да са били силно изненадани от оставката. Тръмп обаче заяви, че знае за това вече шест месеца. Той добави, че тя му е казала преди шест месеца, че в края на тази година или след двугодишен период от поемането на поста ще напусне, за да има повече време за личните си дела. Тръмп изрази надежда Хейли да се върне в администрацията на различна позиция.

Хейли заяви, че няма да се кандидатира за президент на изборите през 2020 г., а ще води кампания в подкрепа на американския лидер. Няма лични причини, много е важно властите да разберат кога настъпва моментът за оттегляне. За последните осем години направих всичко възможно и мисля, че понякога е необходимо да дойдат други хора, които да вложат нова енергия, обясни тя решението си. 

По-рано във вторник обаче неправителствената организация „Граждани за отговорност и етика” (Citizens for Responsibility and Ethics) призова да се проведе разследване на седем частни полета на Хейли през 2017 г., които са били заплатени от бизнесмен от Южна Каролина. Полетите са били между Вашингтон, Ню Йорк и три града в Южна Каролина. Според организацията полетите са на стойност 24 000 долара. От НПО-то в писмо до главния инспектор на Държавния департамент са поискали разследване дали Хейли е спазвала „правилата за подаръците от лица извън правителството”. 

Според тази организация Хейли е приела и билети за баскетболни мачове на обща стойност 19 558 долара.

Коя е Ники Хейли?

Родена като Нимрата Рандхава в индийско имигранско семейство, тя е отгледана в традициите на сикхите, но в Бамбърг, Южна Каролина. През 2010 г. става първата жена губернатор на Южна Каролина, но също и първият губернатор на малцинството в щата. Тогава тя е и най-младият губернатор в САЩ. Преизбрана е отново през 2014 г. 

През 2015 г. получи широко признание в страната си за това, че премахна флага на Конфедерацията от  столицата на щата след масова стрелба по чернокожи вярващи в Чарлстън. 

Оставката на Хейли е 23-тата на висш държавен служител на САЩ, откакто Тръмп е на власт. „До този момент най-високопоставената жена в кабинета, интернационалист, който направи много да защити ООН от антиглобалистката политика на Доналд Тръмп” – така описва Хейли кореспондентът на БиБиСи Ник Браянт. Хейли беше яростен критик на политиката на Русия и на Сирия на Асад, но също така и на антиизраелските сили в световната организация. Тя подкрепи спирането на американското финансиране за Палестинската бежанска агенция в ООН и се радваше на решението на администрацията на Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим. Хейли също така съумя да окаже натиск върху Китай да подкрепи строг режим на санкции срещу Северна Корея. 

Понякога обаче стилът й на водене на политика стигаше до сблъсък и с колегите. „Нейните агресивни и повтарящи се предупреждения за съставянето на списък с държави, които не подкрепят Съединените щати, раздразниха дори близки съюзници. Въпреки това често се казваше, че най-голямата мироопазваща мисия на ООН е насочена срещу Белия дом  на Тръмп, а Ники Хейли е смятана за ценен съюзник”, коментира още Браянт.

Най-ново

Единична публикация

Избрани