Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Под Деве баир оживя първата ни победа във Втората световна война

[post-views]
Под Деве баир оживя първата ни победа във Втората световна война

IMG_4145Ожесточена престрелка с картечници, автомати и пушки между български и немски подразделения, артилерийски залпове, маневри с бронирани автомобили и мотоциклети, евакуация на ранени – всичко това се видя по време на реалистична историческа възстановка край кюстендилското село Гюешево. На обширната поляна под Деве баир оживя първата сухопътна победа на Българската армия във Втората световна война от септември 1944 г. 
Хиляди зрители – от прохождащи малчугани до ветерани столетници, наблюдаваха възстановката, организирана от Клуба за военноисторически реконструкции „Братя по оръжие” съвместно с Министерството на отбраната.
На това историческо място преди 74 г. Девети Пловдивски пехотен полк успява да спре многократно превъзхождащите го немски войски, нахлули през границата ни, устремени към Кюстендил. С тези думи директорът на дирекция „Социална политика” в МО Иво Антонов, облечен в бойна униформа на ефрейтор от Българската армия, въведе публиката в обстановката. „Подвигът на защитниците на Деве баир дълго време беше премълчаван или представян в невярна светлина. На 2 септември 1944 г. 
идва на власт, макар и само за 7 дни правителството на Константин Муравиев, което скъсва дипломатическите отношения с Германия на 5 септември 1944 г. В отговор немските войски на територията на Македония и бивша Югославия започват да разоръжават, пленяват и изпращат в концлагери нашите части, които се намират там, а по „старата” граница се съсредоточават сили на райха”, обясни Антонов. Правителството на Муравиев заповядва границата ни да се осигури с войскови подразделения, а всички български части извън българска територия се прибират в родината предимно по шосето през Деве баир, над с. Гюешево. Там и в района на Крива паланка немците са струпали силна групировка, която се готви да нахлуе в България.
„На 5 септември Девети Пловдивски пехотен полк под командването на полковник Иван Бонев получава заповед да се изнесе край Кюстендил и да не позволи на немски части да преминат през района. Падне ли Деве баир, немците ще влязат в Кюстендил, а след това – и в София. 
Следват безсънни нощи и 4-дневни непрекъснати боеве, в които врагът е спрян с цената на скъпи жертви. Кюстендил е спасен, а немците се изтеглят към Крива паланка”, разказа Антонов.
Възстановката на боя започна с артилерийска подготовка. Едновременно от окопите българските воини стреляха по атакуващия ги противник. Германците опитаха обходна маневра по фланга, но бяха спрени. Немците директно атакуваха окопите на българските воини, завърза се ръкопашен бой. Българите обаче устояха и в крайна сметка отблъснаха врага, който започна да отстъпва така, както това се е случило преди 74 г.
След боевете при Деве баир командващият Българската армия генерал Владимир Стойчев пристига на място и изказва благодарност на командира и всички чинове, заяви Антонов. Полковник Бонев е провъзгласен за спасител на Кюстендил. „Девети пехотен полк продължава победния си път през Крива паланка, Стражин, Страцин, р. Пчиня. Завръща се тържествено в Пловдив. А командирът му полковник Бонев е носен на ръце от възторжените си войници. Само месец по-късно отказалият да сътрудничи на новата власт командир е арестуван, затворен в лагер, а впоследствие – убит. 
IMG_4435Нелепа и тъжна история която вместо до омраза, трябва да води до поука”, каза Антонов.
„Това, което видях, ме върна в годините, когато наживо участвахме в бойните действия между нашите и германските войски. Участниците във възстановката са направили нещо, което младите трябва да видят и което никога, дай боже, да не се случва”, сподели за в. „Българска армия” капитан далечно плаване Атанас Илев, председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ.
С тържествена церемония участниците поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите войници в Гюешево. Нека никога да не забравяме жертвите, които даде нашата армия за успеха на нашия народ, каза председателят на Съюза на ветераните от войните д-р Иван Сечанов. През цялата си повече от 13-вековна история българската войска 
никога не е имала политическа окраска заяви командирът на 68-а бригада „Специални сили” и началник на Пловдивския гарнизон бригаден генерал Явор Матеев. Тези събития показват, че българските генерали, офицери, сержанти и войници винаги са били воини на родината и са изпълнявали легитимните решения на своите легитимни органи за управление, допълни той.

Важен е духът на битката
Тук по-важен е духът, който се пресъздава в битката, това, че още веднъж се възстановяват историческите факти, заяви за в. „Българска армия” бригаден генерал Явор Матеев. По думите му фактите, че още на 4–5 IMG_4767септември 1944 г. правителството е взело решение да бъдет спрени германците, не са се знаели, но това, че Девети полк отблъсква нападението във времето 8–14 септември е от голямо значение. Ако немците бяха тръгнали към София, може би щеше да има кръвопролития в България и събитията да се развият по съвсем друг начин, изтъкна бригаден генерал Матеев. И допълни: „Девети полк днес не съществува, но пък сегашните Специални сили са дислоцирани в Пловдив, а нашата история е неразривно свързана с Девети полк. Славната Парашутна дружина реално е била придадена към 9-и полк. На 21 октомври да бъдем на Страцин и Стражин, за да поставим цветя и венци по бойните полета, където нашите предшественици са загивали за една по-добра България и по-добра Европа”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани