Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Смъртта на Виктория и тиктакащата бомба на недоверието

[post-views]

14 викторияНастръхващото с жестокостта си убийство на русенската журналистка разкри неподозирани мащаби на фейсбук манипулациите и българското самоунищожение

В събота един пиян, извратен и вероятно психотичен 21-годишен социален аутсайдер изнасили и уби красива, милозлива и търсеща справедливост журналистка от Русе. Излязъл от храстите на социума си на алеята, където Виктория Маринова бягала за здраве. Тренирал бокс и с два удара счупил носа й, а след това я завлякъл в храстите. Като крокодил, който прибрал плячката си. Изнасилил я, след това я убил с още няколко удара. После взел дрехите, телефона й и ключовете от колата й. За повече не му е стигнал ербапът. 
Като изтрезнял, Северин, или Салейдин, както го знаят в ромския квартал на Русе и както е профилът му във Фейсбук,  казал на жена си, че се е сбил с момче, на леля си, че е изнасилил момиче. Клетникът може и да не е разбрал, че е убил Виктория. На другата сутрин обаче разбира, хваща го шубето и преди обяд в неделя тръгва да бяга при майка си в Германия. Изминава 2000 км. И 3 дни по-късно е заловен в гр. Щааде, до Хамбург. Сега го грози доживотна присъда без право на замяна и бъдете сигурни – убиецът Северин ще изгние в затвора, без животът да го запомни с нещо.
Жертвата Виктория пък оставя едно 7-годишно момиченце, което никога няма да разбере защо мама е станала звездичка 
и няма да може да я гушне отново. Така се случва понякога, малко дете – попадаш на неподходящото място в неподходящото време. Наречете го, както искате – сблъсък на различни социални цивилизации, на различни манталитети, на различни култури. И няма значение колко обичаш детето си, нито дори какво си направил в живота си и колко си уважаван. Просто житейска трагедия.
Полицаите отиват в дома на лелята по сигнал от негови съседи, взимат негови дрехи, както и оставените от него дънки, с които е бил по време на убийството. ДНК-то върху дрехите на убитата и на Северин съвпада.
Убийството е достатъчно гнусно и жестоко, за да се натоварва с допълнителна семантика и контекст. Съдбата обаче прави така, че Виктория е водеща на предаване, в което като гости в първия си брой кани арестуваните преди 3 седмици журналисти Димитър Стоянов и Атила Биро. „Бивол“ не се посвенява да се рекламира чрез смъртта на Виктория и твърди, че смъртта й е заради разследвания, свързани с източване на еврофондове
и предстоящо разследване за Хитрино. Бяха направени абсурдни сравнения с убийствата на Анна Политковская преди 12 години, а в международните медии и с това на малтийската журналистка Дафне Галиция. Вестници и сайтове в САЩ, Великобритания, Гърция, Германия гръмнаха след съобщение на агенция „Ройтерс“, че в България е убита разследваща журналистка. Заглавията обаче съдържаха в себе си странно противоречие – „Разследваща журналистка изнасилена и убита“. Т.е. хем е убита заради разследванията си, хем е изнасилена, което насочва към битово престъпление.
Последваха реакции от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който призова правителствата да гарантират, че извършителите на престъпления срещу журналисти като изнасилването и убийството на българската журналистка Виктория Маринова ще бъдат наказани. Последва го председателката на 73-тото заседание на Общото събрание на ООН Мария Еспиноса Фернанда Гарсес. Реакциите на убийството доведоха до изявление и от говорителя на ЕК Маргаритис Шинас, че комисията „няма никаква търпимост към корупцията и злоупотребата със средства от ЕС“ и възприема „съвсем сериозно всички изразени подозрения за злоупотреба със структурните фондове, следим медийните материали, свързани с България“. Шинас заяви, че „ЕК очаква бързо и задълбочено разследване от отговорните институции, за да се въздаде справедливост на отговорните за това деяние и да се изясни дали тази атака е свързана с нейната работа“. Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер писа в Туитър, че е шокиран от бруталното убийство на български журналист. „Моите мисли са със семейството ū. Тя е третият журналист, убит в ЕС за една година“, написа той.14 северин
Фейсбук завря от коментари, в които като мантра се повтаряше парадигмата, че властта в България ще замаже следите, като намери удобен извършител – ром, комуто ще пришие убийството, защото то е организирано и поръчано от властта. Убийството за пореден път разкри на бял свят поляризираното българско общество, което не вярва въобще на властта и политическата класа. Манол Глишев написа във Фейсбук – „Нужно е да се вдигнем срещу мутрите… и срещу властта, с която те представляват скачени съдове. Ще става все по-лошо. Нямаме право на снимки с котенца, цветя и икони. Не, не бива да чакаме „институциите да си свършат работата“, защото те просто няма да го направят – и всички знаем това. Най-много пак да обвинят някой клошар. Новият министър на вътрешните работи и старият главен прокурор са поставени, точно за да замазват такива случаи, а не да ги решават. Време е за мъст.“ Това пък накара журналисти да обявят него и подобните му за „фейсбук нацисти“.
Черешката на тортата стана намесата на сайтовете за фалшиви новини, които откриха в казуса с убитата Виктория 
блестящ повод за генериране на интернет трафик
 Така се появи „новината“, че служебният защитник на убиеца показал паспорта му, от който станало видно, че е влязъл в Германия два дни преди убийството и Северин имал желязно алиби. До четвъртък в ранния следобед тя бе споделена общо 3346 пъти само във Фейсбук.
Това възмути дори сайта „Бивол“, който написа: „В анонимни сайтове се разпространяват дивотии и фейкове за убийството на Виктория Маринова. Ако видите едно от тези две неща: 1. патолог признал, че имало прострелни рани от куршуми от еди-какъв си пистолет. 2. служебният адвокат на заподозрения извършител казал, че той бил влязъл в Германия два дни по-рано. Не споделяйте, докладвайте като фейк нюз и кажете на познатите си да правят същото.“ 
Е, поне около разпространението на фалшиви новини все пак обществото би могло да се обедини.
Така или иначе, смъртта на Виктория за пореден път доказва няколко прости неща. Битовите инциденти могат да провокират широко обществено недоволство и протести, които свалят правителства за разлика от поръчковите убийства на мутри, бизнесмени и дори политици. Българското общество е силно поляризирано, обезверено и  демотивирано в непрекъснатата липса на усещане за справедливост. Но най-важното е, че политическата и институционалната власт и гражданите на България говорят уж на един и същ профанизиран език, но точно той ги разделя диаметрално в момента, когато трябва да се намери съгласие около обща кауза, пък била тя и най-патриотичната. И както твърди журналистът Георги Коритаров – политическият език изчезна, а това доведе до нарушаване на договора между власт и поданици, изчезнаха и говорителите на обществото, облечени в доверие, които биха могли да служат като посредник между народа и властта. 
И дойде времето на фейсбук хейтърството и фалшивите новини, което може да доведе единствено до обществен разпад. Затова, моля – както се къпете редовно, така започнете да спазвате и хигиена на четенето. Просто разделете различните информационни източници в мрежата на доверени и не такива. Защото мантрата – „Щом някой е написал нещо, значи може и да има нещо вярно в това“, отдавна е за боклука.
Премиерът извика 36 посланици за разследването
Премиерът Бойко Борисов извика на среща посланиците в София в сряда, за да им обясни как е бил заловен убиецът на журналистката Виктория Маринова. 36 от тях са присъствали на рандевуто. Срещата е продължила около час. След края дипломатите отказаха да дадат изявление пред медиите, а по време на срещата никой от присъстващите дипломати не е задал въпрос.
Премиерът е призовал посланиците, преди да имат каквито и да било изказвания, да се потърси информация по официален път. От правителствената пресслужба обясниха, че никой не се е свързал официално с българските власти по случай убийството в Русе.
На срещата освен премиерът присъстваха и главният прокурор Сотир Цацаров, МВР шефът Младен Маринов, вицепремиерът Красимир Каракачанов и членове на кабинета.
По-рано в сряда Борисов се възмути от реакциите по повод на убийството на Виктория Маринова и спекулациите за мотива за престъплението. „Българи направиха така през тези няколко дни, че за България да се говори като за Словакия или за Малта. Да се радват, ако България е в световните новини с негативна информация, и то с такова тежко престъпление – нападение над разследващ журналист. Да си очернят държавата по най-бруталния начин. В рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно. Разни червени и сини политици се скъсаха да пращат мейли и да ходят да обясняват в Брюксел и в САЩ какво се случи в България.
От Брюксел не ни разсипаха от туитъри и аз тук много ще си променя за Шпицен кандидата мнението. Много внимателно съм ги чел всичките. Ще имаме сериозен разговор в ЕНП като отида там“, заяви Борисов. 

Димитър Илиев

Най-ново

Виж още

Избрани