Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стрелци от САЩ и Русия мериха сили у нас

[post-views]

strelbaВ състезанието Т-Клас, в което участва и US сенатор, Специалните ни сили се представиха отлично
На военния полигон „Сливница” се проведе първото и най-голямото досега международно състезание по стрелковия спорт Т-Клас. Състезанието бе администрирано от Международната Т-Клас конфедерация (ITCC). Домакин на проявата беше Българската Т-Клас федерация (БТКФ), а представителите на Въоръжените сили оказаха ценна помощ в организацията на надпреварата.
Състезанието беше осмото поред в календара на БТКФ за 2018 г. Участваха общо 54 състезатели от 27 отбора. Най-голямото чуждестранно представяне бе от Русия – 6 отбора, следвани от Украйна – 2 отбора, Литва – 1 отбор, и САЩ – 1 отбор. Не е много често срещано състезатели в стрелкови дисциплини с приложна насоченост от САЩ и Русия да участват заедно в такива прояви, но ето че и това се случи – и то именно в България. Още по-изненадващо бе, че единият от американските състезатели бе действащ сенатор.
Състезанието се проведе по снайперската дисциплината T-Class Tactical Sniper във варианта на T-Class правилника – TeamWork, което означава, че всеки отбор се състои от двама състезатели, които решават и изпълняват заедно по тяхна преценка различните предизвикателства в стрелковите упражнения, като могат да си помагат един на друг и заедно участват в класирането. Самото състезание продължи два дни без прекъсване и включваше разнообразни стрелкови упражнения и сцени със статична и динамична прецизна стрелба от всевъзможни позиции.
Упражненията включваха прецизна стрелба по хартиени мишени от стабилни и нестабилни позиции, стрелба от барикади, прозорци на сгради, платформи, имитиращи стрелба от хеликоптер, стрелба в условията на стрес и за ограничено време, стрелба на дистанции от 10 до 1000 м при постоянно променливи метеорологични условия и най-вече разнообразен вятър, достигащ до 7–8 м/сек, денем и нощем.
Силно впечатление направиха нощните стрелби. Използвани бяха т.нар. „смарт-таргет” системи, изобретени и разработени изцяло по задание на БТКФ. Те предлагат неизброими възможности за всевъзможни стрелкови сценарии, без ограничения на дистанцията и времето. Получиха се много ефектни сцени за стрелба в условията на пълен мрак. Кулминацията бе поставена с упражнение за стрелба по движеща се мишена на разстояние около 400 м, и то през нощта.
Състезанието бе открито от заместник-началника на щаба на Командването на Сухопътните войски полковник Деян Дешков. Закриването и церемонията по награждаването бе осъществена от командира на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев, който връчи отличията на победителите.    

Класиране в двете снайперски дивизии (категории):

Дивизия Semi Auto:
Първо място – Петър Дъбов и Васил Хлебарски, „68 бригада „Специални сили”, България;
Второ място – Алексей Дубровин и Андрей Основский, ФВТС, Русия;
Трето място – Максим Кадантсев и Сергей Маслов, ФВТС, Русия.

Дивизия Bolt Action:
Първо място – Валери Шитс и Александър Кравтсов, ФВТС, Русия;
Второ място – Александър Литвиненко и Сергей Помощников, ФВТС, Русия;
Трето място – Иван Терзиев и Кирил Балабанов, БТКФ, България.  

Най-ново

Виж още

Избрани