Информационен център на Министерство на oтбраната

Автор: Доц. д-р инж. Георги Маринов


Филип УеблиФилип Уебли от Бирмингам е създателят на серия револвери, намерили широко разпространение в армията и полицейските структури на цялата Британска империя. Той работи през цялото време в сътрудничество със своите братя. През 1838 г. встъпва в брак с дъщерята на калифорнийския оръжеен индустриалец Уилям Дейвис, който е известен с това, че изработва големи количества револвери Remington Model 550.  Първите револвери, на фирмата Webley&Sons, конструирани от брата Джеймс Уебли, напускат малката бирмингамска работилница oще през 1865 г., за да 
атакуват оръжейните пазари на много страни. Те са копия на американските Smith&Wesson, но този факт не е нито странен, нито осъдителен. По това време американските револвери бързо проникват във всички страни, конкурирайки успешно капсулните револвери на фирмата Colt.

Много производители и конструктори купували патенти или просто копирали техническите решения на револверите Smith&Wesson, стремейки се да наподобяват „хитовите” им образци и чрез по-ниските си цени да намерят своето място на оръжейните пазари. Така Уебли за кратко време успява да пусне на пазара множество револвери, които останали на въоръжение в британската армия и по време на Втората световна война, когато в европейските армии вече масово навлиза пистолетът. 

Най-голяма популярност получили револверите Webley, използващи патроните с централно възпламеняване (с капсул в основата на гилзата) с обозначението .455 Webley.  Този патрон имал шест модификации
различаващи се по формата на гилзата и на куршума, както и вида на барутния заряд. Първите варианти били снарядени с димен барут и необлечен оловен куршум. С внедряването на бездимния барут гилзата на патрона била скъсена. Произвеждани били патрони с експанзивни куршуми за граждански и полицейски цели. При изстрел куршумът получавал начална скорост около 210 м/с и дулна енергия 392 джаула. Тези показатели в сравнение с аналогичните показатели на съвременните патрони за пистолети и револвери не били особено високи, но те осигурявали нисък откат при изстрел и достатъчна поразяваща способност.

Webley Mk I
Webley Mk I
Webley Mk I е първият револвер с автоматично екстрахиране (изхвърляне) на изстреляните гилзи. Той постъпва в армията през 1887 г. след продължителни изпитвания. На офицерския състав револверът допаднал благодарение на бързото екстрахиране на изстреляните гилзи и презареждане с нови патрони. Това било постигнато чрез въвеждане на рамка от две части, шарнирно свързани помежду си. При отваряне на рамката звездообразен екстрактор едновременно изхвърлял всички изстреляни гилзи. Отключването на рамката се осъществявало с помощта на странично разположен лост.

Револверът имал маса 0,960 кг Общата му дължина била 260 мм при дължина на цевта 102 мм. Барабанът му имал вместимост 6 патрона. Произвеждан е с ударно-спускови механизми с единично и с двойно действие. Характерна особеност на револвера е, че ръкохватката му имала формата на клюн на папагал, която била обозначавана като тип „папи”. В горната част на ръкохватката имало лек издатък. Webley Mk II бил приет на въоръжение през 1895 г. Различавал се от предходния модел по липсата на издатък на ръкохватката. По размери и маса не се отличавал от модела Webley Mk I. Webley Mk III бил предназначен за британските военноморски сили, където бил въведен на въоръжение през 1897 г. Характерна особеност на револвера била нанесената маркировка, изобразяваща стрела.  Моделът Webley Mk IV бил изработван от висококачествена стомана, а някои от детайлите били от закалена стомана.

С това се повишили износоустойчивостта и дълготрайността на оръжието. Постъпил на въоръжение през 1899 г. По външен вид, габаритни размери и маса не се различавал от модела Webley Mk II.

Webley Mk III
[caption id="attachment_134560" align="alignleft" width="300"]Webley ExpressWebley Express
Webley № 2 Bulldog имал малки габаритни размери и маса. Удобен бил за скрито носене, поради което намерил широко разпространение в полицейските служби. Револверът използвал патроните с калибър .455 Webley MK I. Имал петзаряден барабан и монолитна рамка. Цевта му била с дължина 2,5 инча (63 мм). Екстракторът за изстреляните гилзи се прибирал в оста на барабана. Дръжката на револвера била с форма на клюн на папагал. Той получил наименованието „булдог” по късата цев и големия калибър. Известен е още и като револвера на Шерлок Холмс, който може да се види изложен в къщата музей на легендарния криминалист от книгите на сър Артър Конан Дойл в Лондон на ул. „Бейкър Стрийт 221-в”. Webley Army Express е типично армейско лично оръжие.
Webley 2 British_BullDog
Webley 2
Създаден е през 1878 г. Има внушителни размери благодарение на дългата си 6-инчова цев (152 мм) и големия калибър. Предназначен е за патроните с калибър .455. Общата дължина на револвера е 279 мм, а масата му е 0,965 кг.
Външната повърхност на цевта му е шестостенна. Рамката на револвера е монолитна, а барабанът му е шестзаряден. Ръкохватката му е с формата на клюн на папагал. Екстрахирането на изстреляните гилзи се осъществявало поединично, като оста на екстрактора била разположена от дясната страна на цевта. Револверът е продаван в Южна Африка.

Webley MP
Webley MP
Webley–MP  (MP – метрополитен полис) бил приет на въоръжение като защитно оръжие на служителите от английското метро. Той е късоцевен големокалибрен револвер. Има петзаряден барабан и единичен екстрактор. Използва патрони с калибър .450 (11,43 mm). Дължината на револвера е 203 мм при дължина на цевта 82 мм. Масата му е 0,700 кг. Webley–Green Мodel 1879 е големокалибрен армейски револвер, намерил широко разпространение сред офицерския състав.

Двете части на рамката му се заключвали с помощта на дъгообразен лост, разположен отляво на рамката. Лостът получил наименование „ключалка тип Webley”. Револверът бил снабден с шестзаряден барабан. Екстрахирането на изстреляните гилзи се осъществявало с помощта на усъвършенстван екстрактор. При отваряне на рамката екстракторът се задействал с помощта на две къси лостчета, разположени от лявата страна. Дължината на цевта му била 6 инча (152 мм), а общата дължина достигала до 387 мм. Масата на револвера била 1,065 кг. Ръкохватката имала формата на клюн на папагал. Използвал патроните с калибър .455/476, известни и с обозначенията .476 Enfield Short или 476 Eley. 

Webley WG Green 1892
Webley WG Green 1892
Webley–Green Мodel 1892 г. не се различавал по устройство и външен вид от Model 1879 г. Използвал патроните с обозначение .455/476. От лявата горна страна на рамката зад цевта били нанесени следните надписи:
WG  ARMY MODEL – означаващи съответно „W”–Webley, „G” – Green,  ARMY MODEL – армейски модел; Върху някои образци вместо ARMY MODEL е нанесен надписът Model 1892; Те са предназначени за патроните с калибър .450. „476” или „455/476” – типът на използвания патрон. В долната лява страна под цевта бил нанесен калибърът. От същата страна на рамката над спусковата скоба имало фирмения знак на Webley и надписа WEBLEY PATENTS.

Webley Wilkinson
[caption id="attachment_134563" align="alignright" width="300"]Webley Mk IVWebley Mk IV
Webley Мк IV  New model е дългоцевен револвер, предназначен за патроните с калибър .38 Smith&Wesson. Дължината на цевта му била 152 мм. Различава се от останалите модели по монолитната спускова скоба, изработена заедно с рамката. Достъпът към ударно-спусковия механизъм се осъществявал чрез странична плочка, разположена отляво на рамката.  Webley Pocket model бил пуснат на гражданския пазар през 1898 г. Наричан е „покет” (джобен) модел поради малките си размери и маса. Снабден е с рамка, състояща се от две части. Предназначен е за патроните  с калибър .320. Барабанът е шестзаряден. Изработвани са образци с ударно петле със силно извита опашна част. От 1901 до 1934 г. са произвеждани образци със скрито  ударно чукче. Те носели обозначение Webley New Pocket model. Револверът е изработван с дължина на цевта 76 мм и обща дължина 178 мм. 

Масата му е само 0,510 кг.  Автоматичният револвер Webley–Fosbery е създаден през 1896 г. Той е резултат от сериозна и ожесточена дискусия за предимствата на самозарядните оръжия и възможностите за увеличаване на скорострелността на револверите. Полковник Винсент Фосбъри направил опит да докаже предимството на револверите пред пистолетите, създавайки модела, носещ неговата фамилия. Той бил предназначен за патроните с калибър .455 Webley МК I или .38 Smith&Wesson.

Webley Mk VI
[caption id="attachment_134566" align="alignleft" width="300"]Webley poket Webley poket
След достигане до крайно задно положение горният блок на револвера започвал да се придвижва напред под въздействието на пластинчата възвратна пружина, разположена в ръкохватката. Едновременно с това барабанът се превъртал и следващият патрон заставал пред отвора за ударната игла. При това положение ударното чукче оставало във взведено положение. Револверът имал предпазител, лостът на който бил разположен от лявата страна на рамката. Някои от специалистите твърдят, че автоматичният револвер имал ниска надеждност при работа, тъй като в откритите зигзагообразни канали по барабана лесно попадали замърсявания, които могли да възпрепятстват нормалното му превъртане. Освен това замърсявания лесно попадали и в откритите повърхност на барабана, както и в хлабините между барабана и цевта.

Булдогът на Шерлок Холмс
Булдогът на Шерлок Холмс
Автоматичният револвер получил особено признание от спортните стрелци. Причина за това била не само скорострелността, но и лекотата на работа на механизмите. За това били произвеждани специални спортни модели с удължени цеви. С тях спортистите успявали да концентрират 15–18 изстрела в мишена с диаметър 50 мм от разстояние 100 м. В периода 1900–1918 г. били произведени около 4750 автоматични револвера. В заключение следва да се отбележи, че военните револвери Webley се срещат сравнително рядко у нас, но гражданските и полицейските образци са постъпвали по различни пътища през националноосвободителните борби.   
 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top