Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преговори в задънена улица – Брюксел и Лондон пред „твърд“ Брекзит

[post-views]
ЕС финализира сделката за Брекзит – Тереза Мей продължава борбата си с Британския парламент

eu brexitПреговорите между ЕС и Великобритания по т.нар „Брекзит“ отново стигнаха до задънена улица. Двете страни не успяха да постигнат компромис по казуса с границата Северна Ирландия и Ирландия в навечерието на срещата на върха на ЕС по-късно през седмицата.
Нито ЕС, нито Великобритания искат т.нар „твърд“ брекзит или излизането на Обединеното кралство от икономическия блок без споразумение за бъдещите си търговски споразумение.

Нещата сега вървят именно на там, след като последният кръг от преговори между главните преговарящи на Лондон и Брюксел Доминик Рааб и Мишел Барние завършиха без пробив.

Причината е липсата на яснота около това, как ще изглежда бъдещата границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, след излизането на Великобритания. Никой не иска връщането на ограда и граничните проверки, което може да убие напредъкът от мирното споразумение Добрия петък, което сложи край на конфликта в Северна Ирландия.

Времето за намирането на решение преди редовната Среща на Върха на ЕС изтича, а всеки проект на споразумение трябва да бъде одобрен единодушно от европейските лидери, преди окончателното му гласуване на специалната среща на 17-18 ноември.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани