Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна и Южна Корея все по-близо до мира: Военни делегации обсъдиха разминирането на границата

[post-views]
Войници от Северна и Южна Корея проверяват демонтирането на охранителните постове

KoreaСеверна и Южна Корея са все по-близо до постигането на мир. Първата среща между военни представители на двете държави се проведе съвместно с Командването на ООН. В детайли беше обсъдено договореното демилитаризиране на границата, съобщиха от Министерството на отбраната в Сеул.

Закритото заседание в граничното селище Панминджон продължи около 2 часа. Делегациите коментираха конкретните стъпки на демилитаризирането, съобщи Бърк Хамилтън, секретар на Комисията за военното примирие към Командването на ООН. Предвижда се спиране на военните маневри и постепенно разминиране на границата. Първият етап ще бъде факт до края на годината с премахването на 11 охранителни поста в радиус 1 км. от военната демаркационна линия. В бъдеще туристи от двете страни на границата ще получат свободен достъп до зоната за сигурност.

По-рано двете Кореи се споразумяха и да изградят транспортни връзки помежду си, въпреки опасенията на Вашингтон, че бързото помиряване на Корейския полуостров може да подкопае усилията за ядрено разоръжаване на Пхенян.

Най-ново

Единична публикация

Избрани