Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„ Живата история” на ЦСКА мечтае за нов музей

[post-views]
„ Живата история” на ЦСКА мечтае за нов музей

IMG_5540
От името на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната полковник Невяна Митева поздрави Александър Манов
Да си пряк свидетел на всичките 31 спечелени титли на футболен клуб ЦСКА. Да си познавал лично първите шампиони Стефан Божков, Манол Манолов, Нако Чакмаков, Димитър Миланов, Борислав Футеков… 

Да не си изпускал мачове

на Димитър Якимов, Петър Жеков, Димитър Пенев…Пред теб да са израствали за големия  футбол Христо Стоичков, Любослав Пенев, Емил Костадинов, Димитър Бербатов…Да си гледал на живо паметните срещи на ЦСКА с „Интер”, разтърсилите цяла Европа  победи срещу  „Ливърпул”, „Байерн” и „Аякс”. Да си отразявал 34 години спортните и най-вече футболните събития във в. „Българска армия”, преди – „Народна армия”. Да се написал десетина книги за историята на армейския клуб. И да продължаваш да бъдеш директор на музея на ЦСКА. Това е Александър Манов, който на 16 октомври навърши 90 години. 

На тържеството в Централния военен клуб в София по повод рождения му ден дойдоха много негови приятели, легендарни футболисти и спортисти, почетоха го и сегашните играчи на ЦСКА, водени от треньора Нестор Ел Маестро. Прочетени бяха поздравителни адреси от министъра на спорта, началника на отбраната, командира на Специалните сили, директора на Служба „Военна полиция”, от обединените спортни клубове на ЦСКА,  от редакцията на в.  „Българска армия”.  Александър

Манов пожела на присъстващите 

да задминат неговите години

и прочувствено заяви: „Когато се говори за успехите на ЦСКА, трябва винаги да се мисли и за тези,  които вече не са между нас. С ръкопляскания да си спомним за тях.” 

Юбилярят беше почетен и от настоящото ръководство на ЦСКА и футболистите
Би ли споменал един от трудните периоди за него и за ЦСКА? Сашо веднага напомни за времето, когато ЦСКА бе разформирован и му бе дадено името ЦФКА „Средец”. Но бе категоричен, че в армейския вестник е писал ЦФКА, но никога „Средец”.

Той бе и първият в българския спортен печат, който отново започна да изписва любимата абревиатура ЦСКА, още когато нямаше решение за връщане на името.

В Музея на армейския клуб има не само купи и медали на футболистите. В него са съхранени отличия по 28 вида спорт. Например, най-големият успех на мъжкия волейболен отбор на ЦСКА е шампионската титла на Европа през 1969 г. В състава са Димитър Златанов, Димитър Каров, Васил Симов, Стойчо Крайчев, Здравко Симеонов, Александър Тренев и Живко Жечев. Тимът е носител на КНК 1976 г. Волейболистките на ЦСКА пък са печелили два пъти Купата на Европа (1979, 1984) и веднъж КНК (1976). За армейския клуб са се състезавали 

десетки олимпийски, световни и европейски шампиони

Още един пример – най-големият успех на Таня Богомилова е златният медал на 100 м бруст на летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г. и то с олимпийски рекорд. 

Александър Манов споделя, че е знаел и двете имена на над 500 състезатели и треньори от другите спортове, които е развивал ЦСКА. Затова и в музея е отделено място на 28 спорта, което го прави наистина уникален. И разбира се, друго е, когато си познавал лично спортистите и си бил свидетел на техните най-големи успехи, а не само да си чел за тогавашните събития. Така че, с право наричат Александър Манов „живата история на ЦСКА”.

Във в. „Народна армия”, по-късно – „Българска армия”, той бе до 1994 г. А е постъпил във вестника през 1960 г. Това е една цяла вечност, през която името му се свързваше неизменно с армейското издание, а и по-късно, когато изпълняваше длъжността пресаташе на ЦСКА. 

Да си припомним един показателен случай за признанието към Сашо. При едно от посещенията си в ЦСКА, когато Христо Стоичков уж беше назначен за треньор, най-големият наш футболист посочил Александър Манов на новите управници и ги предупредил – виждате ли този човек, няма да го закачате, защото ще ви отрежа главите! Е, едва ли някой е мислил да назначи друг директор на музея, но по своему Стоичков е 

засвидетелствал голямото си уважение

към Бате Сашо, както продължават да го  наричат по-младите.

IMG_5561
Във в. Българска армия със Сашо Манов са работили няколко поколения Фото Красимир Тодоров
Какви са желанията на Александър Манов? След връщането на любимата емблема той се надява скоро да има нов стадион „Българска армия”,  и разбира се… нов, още по-модерен Музей на спортната слава на ЦСКА. А пожеланията към него са – да бъде здрав и успешно да превземе котата 100 години, към която се е устремил. 

Поздравителен адрес

До г-н Александър Манов

Уважаеми г-н Манов,
или както всички те знаем – Бате Сашо,

С искрена радост и колегиално възхищение редакцията на вестник „Българска армия” те поздравява за твоята 90-а годишнина!

Това е връх в живота, за който се изисква желязно здраве – най-вече физическо, но и духовно, силна морална енергия и отдаденост на благородни каузи. 

Ти имаш всички тези качества. С целия си живот даваш пример на по-младите за чест, достойнство и патриотизъм, вярност към армията и спорта.

В десетилетията, в които беше част от екипа на в. „Народна армия”, а след това – в. „Българска армия”, изгради име – еталон в журналистиката. Но и си остана все така земен, приветлив и открит за всичко, което допринася за развитието на българския спорт и любимия ти армейски клуб.

Пожелаваме ти шампионско здраве и олимпийски рекорд в дълголетието! 
Честит празник!

От колегите и приятелите във в. „Българска армия”

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани