Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МВР налива 50 млн. лв. за нов единен център за заснетите нарушения

[post-views]

03 камери триноги1Вътрешното министерство пуска търг до 2-3 седмици за нов единен център, в който 100 нови служители ще обработват записите от камерите по пътищата и ще налагат санкции. Точната прогнозна стойност още не е известна, но се очаква да е около 50 млн. лв., съобщиха експерти. В търга ще се включи и закупуването на 56 нови камери, станали известни като „триноги“. Всяка от тях струва около 20 000 евро.
Новите камери ще могат да следят от движение и от място за превишена скорост, липса на „Гражданска отговорност”, издирвани и оперативно интересни за МВР автомобили. Очаква се дори да могат да следят дали автомобилът е с преминат технически преглед.
Камерите ще бъдат монтирани в нови автомобили „КИА“. В левия долен ъгъл под предния регистрационен номер на всяка от тях има радарен сензор, който разчита какво пише на всяка табела на возило, с която патрулката се разминава. На дисплей в купето униформените разбират веднага дали шофьорът е в нарушение. Ако е така, камерата на покрива на колата прави снимка и се издава санкция, обясни Росен Рапчев, началник на сектор „Пътен контрол” към Главна дирекция „Национална полиция“.
Полицейските експерти ще разчитат и на други модерни методи за ограничаване на скоростта като системи за определяне на средната скорост на движение. До края на годината се очаква нови три системи за средна скорост да започнат да контролират водачите на опасни пътни участъци. Едната ще е на пътя Пловдив-Карлово в продължение на 8,4 км., другата ще следи отсечка от 8,2 км. на пътя София-Ловеч край Микре, а третата ще контролира 8,5 км. от пътя Русе-Бяла”, разясни Рапчев. 
412 371  автомобила са снимани с превишена скорост. Свалените табели са 13 500, като 9054 са за каране без книжка. Пияните са били 3732-ма, а дрогираните – 1008, отчете Рапчев. На пътя за загинали и 36 деца, като броят им постоянно расте в сравнение с 2008 г., когато са били 26.

Най-ново

Виж още

Избрани