Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мощна подкрепа за Специалните сили

[post-views]

DSC07022Развитието на българските Сили за специални операции трябва да продължи, за да отговаря на съвременните високи изисквания по отношение на късата и ясна командна верига в подготовката и оперативното им използване, както и в съответствие със структурата на Силите за специални операции на НАТО. Създаването в най-скоро време на Командване на силите за специални операции на Българската армия и териториалното разпределение на формированията от Силите за специални операции е задължителен елемент към цялостния процес на отбраната. Важно е да се знае, че вие най-накрая имате подкрепата за това на държавния глава и изпълнителната власт, което съм упълномощен да заявя тук пред вас.
Уверявам ви, че може да разчитате на реализацията на необходимите законодателни промени, които ще бъдат внесени. 
Тези думи на заместник-министър председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов бяха аплодирани от присъстващите на тържественото събрание в зала „България” в Конгресния център на Международния панаир в Пловдив по повод Деня на военния парашутист – 18 октомври. В словото си той говори за героизма на Парашутната дружина по време на Втората световна война. Подчерта, че от 2003 г. 68-а бригада „Специални сили” участва в състава на всички контингенти в Ирак и Афганистан. Свидни жертви, отличили се в безпрецедентен героизъм, са станали старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидат Антон Петров, Валентин Донев и Преслав Стоянов. Вицепремиерът отбеляза и съществения принос на бригадата по оказване на съдействие на МВР при охрана на българската граница срещу навлизането на нелегални мигранти на територията на страната.
В словото си командирът на 68-а бригада бригаден генерал Явор Матеев каза, че е важно да се учим и извличаме поука от уроците на нашата история. Той обяви, че предстои получаването на такава техника и въоръжение, които ще дадат кардинално нови способности не само на Специалните сили, а и на Българската армия като цяло.
По-нататък бригаден генерал Матеев заяви, че Специалните сили в момента са най-използваната част от армията за изпълнение на реални задачи на територията на страната. А участието им с контингенти на мисии и тази година е получило признанието на съюзниците от НАТО. 
Прочетени бяха заповеди за награждаване на министъра на отбраната, началника на отбраната и на командира на 68-а бригада. Връчени бяха и награди от управителния съвет на Съюза на българските парашутисти. Получени бяха поздравителни адреси от министъра на отбраната, председателя на Комисията по отбрана, началника на отбраната и още много други. Впечатляващ концерт изнесе фолклорният танцов ансамбъл „Тракия”.
DSC03871Гости на тържеството бяха още заместник-командващият на СКС генерал-майор Иван Лалов, областният управител на област Пловдив Здравко Димитров, знеполският епископ Арсений, кметът на Пловдив Иван Тотев. Преди тържественото събрание, в големия район на 68-а бригада бяха прочетени заповеди на министъра на отбраната и на командващия на СКС за награждаване на военнослужещи, участвали в операции и мисии извън територията на страната. От името на наградените капитан Асен Чилингиров заяви, че воините са натрупали безценен опит, който ще използват в своята дейност. 
Формированията от бригадата преминаха в тържествен марш. Отслужен бе благодарствен молебен и поднесени венци и цветя на паметната плоча на загиналите воини парашутисти от бригадата пред параклиса „Свети Йоан Рилски Чудотворец”.

Бел. ред.  Авторът на този текст и кореспондент на в. „Българска армия” в Пловдив Цончо Драгански, също беше сред отличените за празника. Той беше удостоен от бригаден генерал Явор Матеев с почетна грамота „за осбени заслуги, проявен граждански морал и патриотизъм за утвърждаването и развитието на Специалните сили и във връзка с 18 октомври, Ден на военния парашутист”. 

Каракачанов: Трябва, имаме съгласие
Предложението трябва да бъде внесено, аз съм убеден привърженик на това, че трябва да има Командване на Специалните сили и според мен няма никакви пречки това да се случи, заяви пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Попитан за конкретен срок за законовите промени, свързани със създаването на Командване на Специалните сили, Каракачанов каза, че по този въпрос в парламентарната Комисия по отбрана има пълно съгласие. Министърът потвърди в отговор на въпрос, че е въпрос на време и се надява до месец предложението да бъде внесено.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани