Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отличия и усмивки от празника на ВВС

[post-views]
Отличия и усмивки от празника на ВВС

MSH_7150Празникът на Военновъздушните сили (ВВС) намери широк отглас в поредица от събития, с които професионалната и гражданската общественост си припомни своите морални устои. През 1912 г. пилотът Радул Милков – командир на Първо аеропланно отделение, и наблюдателят Продан Таракчиев превръщат самолета в бойна машина. На 16 октомври – те със своя „Албатрос” изпълняват разузнавателен полет над Одринската крепост и хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач. Освен, че е бойното кръщение на младата българска военна авиация, това е и първият боен полет в историята и на европейската авиация. 
Започва истинското летоброене на българските ВВС. Днес те изпълняват няколко задачи – отбранителни, за поддържане на мира и сигурността, хуманитарни и спасителни. Гарантират въздушния суверенитет и сигурност на страната и съвместно с останалите видове въоръжени сили защитават териториалната й цялост. В мирно време се подготвят за бойни операции и са в готовност за участие в операции – да отговорят и на кризи от невоенен характер. Контролират режима на въздухоплаването и осигуряват неприкосновеност на въздушното ни пространство.
Празникът тази година имаше няколко акцента. Един от тях беше срещата на Командването на ВВС с офицери и сержанти от запаса и резерва, с ветераните в НВИМ.
В приветственото си слово командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков отбеляза, че нямаме време за носталгия. Добрата политика за гарантиране на националната сигурност е адекватно и приоритетно да се развиват и поддържат българските ВВС – модерни, и с количествени, и с качествени параметри.
Бяха наградени офицери от запаса. Министърът на отбраната удостои с награден знак „За достойнство и чест“ – първи вариант, полковник Божидар Герасимов, старши лейтенант Надежда Маджирова и майор Васил Димов, а с грамота – полковниците Атанас Тенев, Петър Тодоров и Стефан Петков и майор Минчо Армейков. Началникът на отбраната награди със „Сувенирен нож АК-47“ полковниците Георги Петров, Ванко Халачев и Господин Минчев, а с грамоти – майор Димитър Димитров и капитан Цоло Цолов.
За личен принос при възстановяването и поддържането на местата, свързани с българската авиационна слава и паметника на летеца легенда Христо Топракчиев грамота получи и Елена Митева, директор на Историческия музей в Свиленград. Отличени бяха и ветерани навършили кръгли годишнини.
Приветствие произнесе и председателят на СОСЗР генерал от резерва Злаатан Стойков. Полк. проф. Димитър Недялков представи книгата „Стоманеният красавец“ за самолета разузнавач МиГ-25. От летище Толбухин, сега Добрич е извършен първият му полет в българско небе, припомни един от авторите на книгата подполковник от запаса Иван Йорданов. Самолетът е на въоръжение у нас от 8 декември 1982 г до май 1991 г. И сега, посочи полк. Недялков, МиГ-25 остава най-скъпият самолет, който държава на Балканите придобивала, вкл. и Турция.
IMG_5177Аплодисменти събра филмът на ВТК „Живот между земята и небето“. Сценаристката Десислава Рангелова бе поздравена от командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. 
Важен акцент в дните преди празника беше ритуалът пред Паметника на летеца на пл. „Народно събрание“. Под звуците на Представителния гвардейски оркестър президентът на страната и върховен главнокомандващ Румен Радев поздрави тържествения строй, а след това присъстващите поднесоха венци и цветя пред паметника. Сред гостите бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командващият на Съвместното коомандване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Присъстваха чуждестранни аташета по отбраната, бивши командващи ВВС, ветерани и колеги.
Венци и цветя бяха положени от името на държавното и политическо ръководство на държавни и обществени институции, на БА, на признателни българи. Те бяха поднесени едновременно и на плочата в памет на българските летци загинали във войните от 1912 г. до 1945 г., на Паметника на летците от 6-ти орляк, защитавали небето над София през 1943 – 1944 г. в кв. „Иван Вазов“ и Алеята на летците в Централните софийски гробища.
Трети акцент, с който авиобазите отбелязаха Празника на авиацията и Военновъздушните сили, бяха дните на отворени врати. 
В авиобаза Граф Игнатиево гостите се запознаха отблизо с устройството на самолетни двигатели, видяха катапултните кресла, височинно оборудване, аварийно-спасително имущество, стрелково и зенитно-артилерийско въоръжение. Пилоти демонстрираха във въздуха мисията по охрана на въздушното пространство.
Посетители на учебната авиобаза в Долна Митрополия бяха ученици, както и  членове на клуба по авиомоделизъм в града. Гостите разгледаха статичния показ на самолети, специална автомобилна техника и леко стрелково въоръжение. Програмата продължи с полети, в които бяха изпълнени елементи от сложния пилотаж на малка височина.
DSC_0728Многобройните посетители на Базата за предно разполагане Безмер успяха да видят регулярни тренировъчни полети със Су-25. Един от асовете в авиобаза Безмер – майор Люцканчев, демонстрира като инструктор сложен пилотаж на средна височина и извършване заходи за кацане.
В Музея на авиацията в Крумово посетителите имаха възможност да се усетят истински пилоти в кабината на свръхзвуковия изтребител МиГ-21. В салона на пътническия самолет Ан-24 любителите на авиацията можеха да гледат филма „Славният полет над Одрин продължава“. За малките гости беше подготвена играта Летец – откривател.
Транспортната авиогрупа Враждебна също проведе своя ден на отворените врати при много висок обществен интерес и посещаемост.
В самия ден на празника – 16 октомври, венци и цветя бяха положени пред паметниците в Музея на авиацията – Крумово, а в гранд хотел „Пловдив“ се състоя тържествено събрание. Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков поздрави личния състав по повод празника и награди военнослужещи и цивилни служители, отличени за доказан висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани