Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ченгета и антики: Продажба на златен венец за €2 млн. преди пенсия

[post-views]
Ченгета и антики: Продажба на златен венец за €2 млн. преди пенсия

Димитър Илиев
14 съкровище 1Агент на ДАНС от териториалното подразделение в Хасково бе задържан като основен посредник и член на банда, която се опитвала да продаде антики на 25 века в Турция. 
Петър Влаев, Димитър Андинов, Антон Игов и Недко Добчев се опитали да направят сделка в Симеоновград и да продадат златен венец от 4 век пр. н.е. за 2 млн. евро. Четиримата са задържани по време на опита за продажба. Информатор изпял четиримата със сигнал до ДАНС, които информирали колегите си от ГДБОП. За няколко месеца от юни досега антимафиотите доразвили първоначалната информация и успели да атакуват бандата в момента на преговорите. Един от задържаните – Петър Влаев, допреди 15 г. се занимавал с активна иманярска дейност и се издигнал в йерархията на престъпния бизнес.
Ролята на агента от ДАНС е била първоначално да охранява бандитите, но впоследствие започнал да играе ролята на основен посредник, който осигурил на практика и кандидат-купувачите от Турция.
По време на полицейската операция са иззети няколко изключително ценни предмета – златен венец, гривни, пръстени, торква (незатворен обръч от желязо, сребро или злато, носен на шията като белег за знатност, като накит или като бойно отличие, б.а.), както и огърлие, с уникална културно-историческо ценност. Според заместник-директора на Националния археологичен музей (НАМ) на БАН Христо Попов само
 златният венец – над 400 г, е на стойност 2 млн. евро „До момента няма основания за съмнения в автентичността на предметите, които са с изключително високо културно-историческо значение, датирани към втората половина на IV  в пр. н. е. Предстоят обстойни експертизи на иззетата находка“, твърди Попов.
От общо седмината задържани по време на акцията в ареста останаха за постоянно четиримата основни двигатели на сделката.
По време на гледането на мерките за неотклонение в съда Петър Влаев обясни, че предметите са имитации, изработени от самия него, а впоследствие са били умишлено състарени с киселина. „Венецът и торквата са имитации, които съм измислил. Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така да изглеждат стари и антични. 
14 съкровище 4 тунелСлед като ги изработя, ги състарявам с киселина казва задържаният Петър Влаев пред спецсъда, който гледа мерките за неотклонение.  Според него фалшификатите били изработени на матрицата в къщата му в Симеоновград, иззета от антимафиотите по време на обиска в нея.
Според негови съседи в Симеоновград той е въртял в къщата си сделки като лихвар. В съдебното досие на Влаев има една пробация, две условни и една ефективна присъда. В затвора влиза през 2010 г. за разпространение на фалшиви банкноти по 20 лв.
Другият арестуван – Димитър Андинов, също твърди, че предметите са имитация. 
Агентът на ДАНС Недко Добчев пък си избра друга защитна теза – той работел по разкриването на друга схема. Знаел, че в района се правят имитации и намерил купувач, защото имал съмнение за парите, с които ще плати. Арестът осуетил разработката му. Имал намерение да съобщи на прекия си началник за разработката си в деня на ареста, но така и не успял да го стори.
 „Не съм бягал от органите на МВР. Не съм оказвал съпротива при задържането си, а се опитах да избягам от автомобили без обозначителни знаци които ме преследваха. Аз съм агент от сектор „Финансова сигурност“ на ДАНС и използвах Влаев да достигне до купувачи на предмети за голяма сума пари, която представлява интерес за  агенцията по линия на това дали парите са законни“, заяви Добчев. По думите му чрез задържането му е бил възпрепятстван да се обади на свой ръководител, за да му съобщи за купувача.
Добчев станал служител на ДАНС през 2008 г., възнамерявал да се пенсионира в края на тази година и да вземе 10 заплати накуп, но не успял.
Майката на Добчев твърди, че вероятно за всичко е виновен Петър Влаев. Добчев и Влаев били и двамата от Симеоновград, познавали се от деца и били съученици и приятели. „Целият град говореше за Петър, че е 14 съкровище 3мафиот, ама пусто, не казах на сина ми да не дружи с него“, вайка се майката Цветанка Добчева. 
Адвокатът на един от заподозрените Илиян Василев пък излезе с бомбастично твърдение – в златото на венеца се съдържал кадмий, който е открит едва през 1817 г., а това според него означавало, че няма как находката да е от 4 век пр. н.е.!?
Битката в съда очевидно ще се върти около това, дали предметите са фалшиви или оригинали. Според зам.-кмета на София Тодор Чобанов, който е експерт по културно-исторически антики, много лесно е да се направи прецизен анализ на изработката на златните предмети. „Древните майстори, работейки върху своите произведения, използват инструменти, които оставят специфични следи. Веднага на микроскопа става ясно дали следите наподобяват следите на древните майстори, или на съвременните инструменти”, обяснява Чобанов. 
Според  учените античното златно съкровище с изключително висока стойност. Златният венец е уникален, а най-сериозната препратка учените правят с венеца от могилата „Голяма косматка”, открита през 2004 г. Предполага се, че там е бил погребан одриският владетел Севт III. Именно със символа на царската власт в Тракия се свързва Златният венец.
Тези хора доста често са склонни да смесват истински и мними предмети в находките, съвсем обичайна практика е да се правят опити за измама, смята Тодор Чобанов. 
По време на заседанието прокуратурата се позова на свидетелски показания, сред които и на трима агенти под прикритие, както и на други доказателства, че четиримата задържани са извършили престъпленията, за които са обвинени. Според прокурорите има достатъчно данни, че те могат да извършат ново престъпление и че могат да въздействат на свидетели. Както и че задържаните предмети са културно-историческа ценност. Държавното обвинение все пак е поискало в петък да бъде направена нова експертиза за по-обстойна оценка на откритите предмети. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани