Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

155 курсанти от НВУ изрекоха заветното „Заклех се!“

[post-views]
155 курсанти от НВУ изрекоха заветното „Заклех се!“

]davКурсантите от Випуск 145 на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново положиха военна клетва. Приетите за обучение във военния ни университет курсанти са 155 и това прави полагането на военна клетва от тях единствено по рода си и мащабите подобно събитие в Българската армия. 
Българският офицер винаги е бил в елита на обществото. В обществото ни все още има дебат, каква армия ни е необходима и дали ни е необходима такава. Няма просперираща държава никъде по света, която да няма силна и боеспособна армия . Няма държава, в която гражданите живеят щастливо, мирно и спокойно, ако тази държава няма своя армия. Това каза в словото си вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той подчерта, че трудностите заслужават да бъдат преодолявани и пожела на курсантите да се учат от командирите си. 
От името на военното ръководство на Министерството на отбраната и лично от началника на отбраната генерал Андрей Боцев слово произнесе заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. 
В днешно време, когато все по-трудно патриотичните каузи вземат превес над прагматичните представи за пълноценен живот, бъдещите офицери доказват, че все още има млади хора, готови да се отдадат на професия, поставяща на пиедестал честта и достойнството, подчерта генерал-лейтенант Илиев. 
Чест и достойнство за българскиятофицер не са само слова, но това е начин на поведение, начин на мислене, начин на възприемане на света, отговорност към живота и здравето на подчинените. 
Военната професия  е рискова и пълна с предизвикателства, наситена с отговорности и изисква дисциплина, отлично образователна, психическа и физическа подготовка. Високи са изискванията към офицера от Въоръжените сили на Република България, каза още заместник-началникът на отбраната. 
davТой призова курсантите да следят адаптацията на НАТО към днешните заплахи и трансформацията му към изграждане на адекватни отбранителни способности, както и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. 
Нищо не започва от днес и няма да свърши утре. През настоящата година честваме 140 години от създаването на Българската земска войска и също толкова години от началото на военното ни образование. Армия и военно образование вървят ръка за ръка. Качествено образование е равно на способна армия, подчерта генерал-лейтенант Илиев. 
Военната клетва е стара и свята воинска традиция, символизираща преданост, дълг и чест. Военната клетва е онзи величествен миг, когато се целува бойното знаме и се произнасят свещените думи „Заклех се!“. Тези думи са произнасяли преди нас и дедите ни, съкрушили не един враг и опазили   нашата държава.  Това каза в словото си началникът на военния университет бригаден генерал д-р Пламен Богданов. 
Старопрестолният град Велико Търново е един от символите на нашата история и държавност, твърдина на българщината, съхранила част от паметта на хилядолетната ни история. Защитата на родината е дълг и чест, знания и умения, трудолюбие и себераздаване, смелост и инициативност. Колкото по-големи са изпитанията, толкова по-голямо ще са удовлетворението и самочувствието от изпълнените задачи. Във върховните моменти на удовлетворение, от това, което сте постигнали, или в миговете на моментно колебание сили ще Ви дава мисълта, че изпълнявате своята клетва така, както са я изпълнявали и нашите предшественици. С тези думи бригаден генерал Богданов се обърна към своите възпитаници, курсантите и им пожела на добър път във военната професия. 
Армията е един от стълбовете и гарант на държавността. В много малко професии се полага клетва, за мен тази клетва е най-свещената, защото се полага не просто пред любим човек или група хора, а пред българския народ, каза още началникът на военния университет. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани