Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Взривове и стрелба в техникум в Крим

[post-views]
Взривове и стрелба в техникум в Крим

krimВзрив и стрелба в техникум (технически колеж) в град Керч на полуостров  Крим отнеха живота на най-малко 18 души, а близо 50 са ранени, съобщи РИА Новости. 
Руската национална гвардия „Росгвардия“ определи случилото се като „терористичен акт“ (по-късно следствието преквалифицира деянието като „убийство на двама или повече души“). Премиерът на Крим Сергей Аксьонов съобщи, че заподозреният е 22-годишен (според следствието – 18-годишен) студент, който се е самоубил след експлозията. Тялото му е намерено в сградата на учебното заведение. По-рано неофициални източници, цитирани от няколко руски издания, съобщиха, че се издирва млад русокос човек, на около 20-годишна възраст. Според някои медии става дума за Владислав Росляков, приет през 2015 г. Също по неофициални данни той е получил разрешително за притежание на оръжие на 8 септември.
Ситуацията прилича много на стрелбите в училища, така характерни за американското общество напоследък.  Националният антитерористичен комитет, цитиран от „Интерфакс“, съобщи, че е намерено непознато взривно устройство и се вземат мерки, за да се предотвратят „повторни взривове“. Представители на институцията допускат, че вероятно е имало повече от един нападател и обявиха, че ще разследват, за да открият евентуални организатори. ТАСС цитира заместник-председателя на „Росгвардия“ Сергей Меликов, според когото става дума за самоделно взривно устройство, съдържало „метални късове“. Непосредствено след инцидента РИА „Новости“ написа, че става дума за газова експлозия в столовата на Керченския политехнически колеж, но тази версия в момента се изключва. Руският президент Владимир Путин заяви, че мотивите и версиите за атаката все още се проучват. „Вече е ясно, че това е престъпление“, заяви той. 
В Крим е обявен тридневен траур. В града с население около 150 хил. души временно е ограничено движението на градския транспорт. Мерките за сигурност в останалите училища на полуострова са засилени. 
Очевидци разказват за  трагедията
За РИАН ученичка от същия техникум разказа за първите минути на взрива: „Излязохме на улицата и след няколко минути се чу взрив. Отначало на първия етаж, после на втория. Всички започнаха да крещят и тогава чухме престрелка. Звуците се приближаваха, започнаха да стрелят по учениците. Ние с цялата тълпа тръгнахме да бягаме в сградата, но там се задейства пожарната инсталация“. Момичето и съучениците ѝ се намирали във втората сграда на учебното заведение и отивали от корпус в корпус през междучасието. „Започнахме да прескачаме оградата. Тогава видяхме няколко ранени момичета. Пред нас простреляха едно момче. Той сам не можеше да върви, не можеше да стъпва на краката си. Него го пренесохме през оградата. Друга част от учениците отидоха в изоставена сграда. Там счупиха стъклата и избягаха“, разказа още момичето. 
Множество издания съобщиха  и за стрелба в района, като се позовават на очевидци. Директорът на колежа Олга Гребенникова каза пред местни медии, цитирана от „Ройтерс“, че въоръжени мъже са влезли в сградата и са започнали да стрелят по намиращите се вътре. По думите є сред жертвите са както ученици, така и служители. „Влезли са пет или десет минути, след като тръгнах… Отлетели са всички стъкла. Взривили една зала, стреляли, след това хвърлили взривни пакети, след това стреляли с автомати, после – не зная с какво – стреляли на втория етаж, отваряли стаите и убивали всеки, когото можели да намерят.“ Източник на РБК в правоохранителните органи каза по-рано, че ученик в колежа е заподозрян за взрива. „От показания на учениците става ясно, че един от тях малко преди взрива е оставил в столовата раница, също така ученици разказват, че са чували от младия човек, че прави опити с взривни вещества.“
Колежът
Керченският политехнически колеж възниква през 1930 г. като минно-металургичен техникум за местния добив на желязна руда и металургичен комбинат край града и до 1952 г. е бил единственото специално училище в Керч. Днес това е държавно професионално образователно учебно заведение със 73-ма преподаватели, като през 2017-2018 учебна година в него са обучавани 1061 души, от които 863 са в програмата за редовно обучение.
През 60-те години на ХХ век са добавени специалности за счетоводители, строители и професионални водачи, а през 1990 г. сменя името си на политехнически. През 2011 г. е преобразуван в Керченски политехнически колеж на Националния хранително-вкусов университет. След анексирането на полуострова от Русия през 2014 г. собствеността му преминава към властта в републиката, а през 2016 г. към него добавят и Керченския техникум за кадри в обслужващата сфера.

Най-ново

Единична публикация

Избрани