Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военна прегръдка между индийския слон и руската мечка

[post-views]

5bb756b4370f2cfe0e8b45f6Индия ще закупи от Русия пет полка ракетни системи с голям обсег С-400 „Триумф” за 5,4 млрд. долара. Новината бе потвърдена по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Делхи в началото на този месец. Това е най-голямата сделка в историята на руската фирма „Рособоронэкспорт”, през която ще бъде извършена продажбата. Предвижда се доставката на системите С-400 в Индия да стане в периода между 2020 и 2022 г. 
Новината за покупката на С-400 от страна на Индия бе очаквана. Делхи и Москва преговаряха от дълго време по условията на сделката и срещата на лидерите на двете държави бе само повод за окончателното подписване на договора. Русия и Индия имат дългогодишно партньорство в областта на военните доставки. То започва още по времето на Съветския съюз, но се засили особено много през последните години. В момента над 70% от въоръжението и бойната техника на индийските сухопътни войски, авиация и военния флот са руско или съветско производство. За Русия Индия е безспорният пазар номер едно за износ на оръжие. 
Москва и Делхи разработват проект за съвместно производство на изтребители от пето поколение. Преговорите по този въпрос продължават вече повече от едно десетилетие, но все още не са завършени. Ако сделката все пак бъде подписана, тя ще бъде най-голямата в историята на индийската армия. Очаква се общата й стойност да надхвърли 8 млрд. долара. В момента 
индийската армия разполага с 230 изтребителя Су-30МКИ 
и руснаците са отговорни за тяхната поддръжка. Водят се преговори и за закупуването на руски фрегати за индийските военноморски сили. 
Засилващото се военно сътрудничество между Индия и Русия предизвиква безпокойството на Вашингтон. От една страна американците се опасяват, че Делхи попада под геополитическото влияние на Москва, а от друга – че руските фирми доминират на най-големия оръжеен пазар в света, въпреки че в глобален план именно САЩ са износител номер едно на военна продукция. Веднага след посещението на Путин в Делхи президентът Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон ще реагира много скоро на подписания договор за доставка на С-400. 
Чисто юридически САЩ имат основание да наложат санкции на Индия в съответствие с т.нар. Акт за противодиействие срещу американските противници чрез санкци. Той бе приет от Конгреса на САЩ през миналата година и визира три държави – Русия, Иран и Северна Корея. Именно позовавайки се на този закон, през миналия месец Вашингтон наложи санкции на звеното, отговорно за оръжейните доставки в китайското министерство на отбраната. Прегрешението на китайците бе, че са доставили части от оборудването на комплексите С-400, които Пекин купува от Русия. 
Случаят с Индия изглежда аналогичен – тя възнамерява да купи същата оръжейна платформа от руснаците. Автоматичното налагане на американски санкции срещу Делхи обаче въобще не е сигурно. 
Законът за санкциите срещу американските противници допуска някои изключения. Например когато визираната страна купува от Русия резервни части за руско въоръжение, което тя вече е придобила в предишни периоди. Случаят с комплесите С-400 обаче явно не е такъв – тук става дума за ново въоръжение, при това едно от най-модерните, с които разполага Русия.  
Освен това президентът на САЩ има право да избегне прилагането на санкции по гореспоменатия закон, ако прецени, че националните интереси на страната го изискват. Законодателният акт съдържа и някои доста двусмислени 
текстове, позволяващи избягването 
на санкциите 
когато става дума за държава, която предприема стъпки да намали дела на Русия в своя оръжеен внос. Това като че е написано точно за Индия, която в последно време действително увеличава покупките на американска военна продукция, макар че Русия си остава неин основен доставчик. И накрая – санкциите не се налагат срещу страна, която „сътрудничи с правителството на САЩ в други сфери на сигурността, критично важни за американските интереси”. 
В последните няколко седмици САЩ нееднократно предупреждаваха Индия да не подписва договора за С-400 с Русия. Официални лица в Делхи, включително началник-щабът на сухопътните войски, обаче отхвърлиха призивите на Вашингтон и отбелязаха, че Индия води независима военна политика и не се бои от американски санкции. 
Всъщност в тази ситуация САЩ като че ли нямат полезен ход. Ако наложат сериозни санкции на Индия, те ще изгубят важен геополитически партньор, а също така и изключително привлекателен оръжеен пазар, който окончателно ще бъде завладян от руснаците. Ако пък не предприеме никакво действие, Вашингтон рискува да подкопае своя авторитет като световна сила номер едно и до голяма степен да се откаже от прилагането на Акта за противодействие на американските противници чрез санкции. 
Затова най-вероятно ще се търси решение от типа 
„и вълка сит, 
и агнето цяло”
Един такъв вариант е налагане на частични временни санкции срещу индийските сили за противовъздушна отбрана, които след това да бъдат снети тихомълком в замяна на някой нов договор за доставка на американско въоръжение за азиатската страна. 
В крайна сметка САЩ не могат да си позволят влошаване на отношенията с Индия, защото разчитат именно на нея да сдържа Китай в Азия. Вашингтон има интерес от нарастване на геополитическата тежест на Делхи, защото истински съперник на САЩ за глобалното лидерство могат да бъдат само китайците. Поради това Индия най-вероятно ще „мине между капките” по казуса с покупката на С–400, особено ако направи някакъв жест към Вашингтон под формата на нов договор за внос на американско оръжие. 

3010022 14.01.2017 Зенитный ракетный комплекс С-400 Зенитно-ракетната система С-400 „Триумф” е предназначена за поразяване на самолети от стратегическата и тактическа авиация, балистични ракети и хиперзвукови цели в условията на радиоелектронно противодействие. Системата може да порази аеродинамични цели на разстояние до 400 км, а на дистанция от 60 км – и балистични цели, летящи със скорост до 4,8 км/сек. на височина от няколко метра до няколко десетки километра. Освен в руската армия, С-400 вече е на въоръжение в Китай, а Москва има договор за доставка на тази оръжейна платформа и в Турция. Интерес към покупка на С-400 проявява Саудитска Арабия.  

Страната мечта за оръжейните търговци
Вече години наред Индия е най-големият вносител на оръжие в света. За последните 10 години властите в Делхи са похарчили над 100 млрд. долара за покупка на чуждестранна военна продукция. Индия е на пето място в света по размер на военния бюджет, но така и не успява да организира собствено ефективно оръжейно производство. Затова две трети от нужното ново оборудване за армията се покрива от внос. Поради огромното си население, страната има сериозен брутен вътрешен продукт и е сред шестте най-големи икономики в света. Макар че делът на военните разходи не е особено голям – 1,57% от БВП, и близо четвърт от тях отиват за военни пенсии, индийските генерали все пак разполагат с огромни суми за оръжейни покупки. Делът на Русия на индийския оръжеен пазар е 62%, на САЩ – 15% и на Израел – 11%. Малко вероятно е в близко бъдеще Индия да намали покупките на продукти на отбранителната индустрия, защото страната се слави с лошо управление на военните доставки и неумение да издейства технологичен трансфер от чуждите фирми доставчици. Към това трябва да добавим и типичното за този район на света високо ниво на корупция. 

Най-ново

Виж още

Избрани