Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган и Помпео разговаряха спешно за изчезналия саудитец

[post-views]
Ердоган и Помпео разговаряха спешно за изчезналия саудитец

saudiБлизо 40-минутна спешна среща на летището в Анкара проведоха турският президент Реджеп Ердоган и държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Темата – изчезналият саудитски журналист Джамал Кашоги, съобщи БиБиСи. 
Във вторник Помпео разговаря по случая със саудитския крал и с престолонаследника. На срещата в турската столица, на която  е присъствал и външният министър на страната Мевлют Чавушоглу, са обсъдени и въпроси, свързани със ситуацията в Сирия, съобщи говорителят на Ердоган. Разговорите са се провели на летището, тъй като Ердоган е трябвало да излети за Молдова.  От своя страна топ дипломатът на Турция заяви, че предстои претърсване на резиденцията на саудитския консул и на дипломатически автомобили, а то се е забавило, тъй като саудитските власти обявиха, че в резиденцията е било семейството на консула, който във вторник напусна страната. По-рано Чавушоглу заяви, че Помпео ще разкрие информация по случая. Анкара се опасява, че Кашоги е ликвидиран и разчленен в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, когато посещава дипломатическата мисия, за да си извади документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз. Журналистът пишеше за вестник „Вашингтон пост“ и критикуваше саудитския кралски двор. Рияд категорично отрича да е свързан със случая. Проправителствени турски медии обаче  твърдят именно това –  че Кашоги е бил убит и разчленен в саудитското консулство от екип, в който е имало агенти, които са свързани с престолонаследника Мохамед бин Салман. След форума на летището Помпео заяви, че саудитските лидери „твърдо отричат“ да имат общо с изчезването на журналиста. Същевременно Чавушоглу нарече срещата „полезна и плодотворна“. 
Европа е разтревожена от изчезването
Европа може да се наложи да промени отношенията си със Саудитска Арабия в зависимост от изхода от разследването на изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги, заяви съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, цитиран от „Ройтерс“. „Имаме доста противоречива картина за Саудитска Арабия, особено за случая с Кашоги през последните дни, а това, което стане известно в идните дни, ще попълни тази картина. Европа може да се наложи да поправи своята политика към Саудитска Арабия“, каза Юрген Харт, който е външнополитически говорител на консерваторите на Меркел. „Необходимо е да използваме икономическите си лостове за влияние, така че Саудитска Арабия да продължи да върви по пътя към стабилност в региона“, заяви той за радио „Дойчландфунк“. Според него е твърде рано да се правят конкретни предложения за промяна на политиката и няма планове за санкции срещу Саудитска Арабия. Кашоги, критик на саудитския престолонаследник, е в неизвестност, откакто влязъл с консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Турски служители смятат, че той е бил убит в консулството, а саудитците отричат това.

Най-ново

Единична публикация

Избрани