Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ирландската граница спъна отново Брекзит

[post-views]
Ирландската граница спъна отново Брекзит

brexitПреговорите на ЕС с Великобритания за Брекзит не са отбелязали напредък, предаде „Ройтерс“. По този начин няма основание за провеждането на извънредна среща на върха през ноември. Говорителят на председателя на Европейския съвет Аман Пребен съобщи, че в Брюксел не е чул никакви нови предложения от страна на британския премиер Тереза Мей. Така шансовете споразумението да бъде постигнато са почти нулеви. Председателят на ЕС Доналд Туск намекна, че би могло да не се стигне до сделка. Остава нерешен въпросът за границата между Ирландия и Северна Ирландия, по който въпреки напрегнатите преговори в последните дни не се стигна до напредък. Германският канцлер Ангела Меркел дори нарече казусът с границата „намиране на квадратурата на кръга“.
От Лондон обаче обявиха, че са готови да обсъдят  удължаването на преходния период, след като Великобритания излезе от ЕС. „Ясна съм, че очаквам периодът на изпълнение на споразумението за Брекзит да приключи в края на декември 2020 г.“, коментира британският премиер Тереза Мей, имайки предвид времето след излизането на Великобритания, което да позволи на бизнеса да се адаптира към обстоятелството, че страната е извън Общността. 
По време на вечерята в сряда на лидерите на страните членки на ЕС Мей ги е уверила, че тя все още може да постигне споразумение за Брекзит, след като Брюксел ускори плановете за евентуален провал на преговорите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани