Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Летопис за българските „Куб”-ове

2-knigaИзлезе от печат новата книга на издателство „Пропелер” „История на поделенията, въоръжени със ЗРК 2К12 „Куб”. На 512 страници авторът о.з. подполковник Пеньо Неделчев е събрал спомени на ветерани, свои виждания и анализи за създаването, развитието и днешното състояние на поделенията, въоръжени с този комплекс. Съдържа 266 цветни и 68 черно-бели снимки, 105 факсимилета на разсекретени архивни документи, както и множество таблици с тактико-технически данни.
Материалите по тази книга са събирани в продължение на 20 години. Тя е исторически разказ, посветен на всички „Куб”-овски ракетчици. На първопроходците, на настоящите и на бъдещите! Тук ще се запознаете с трудностите, съпътствали конструкторите при създаването на ЗРК „Куб” в СССР и пристигането му в България за участие във военния парад на 9 септември 1974 г. С появата си този нов пазител на въздушните простори поставя началото на превъоръжаването на войските за ПВО–СВ със съвременни зенитноракетни комплекси „Стрела-10”, „Круг”, „Оса–АК” и „Оса–АКМ”.
Включени са материали по създаване на първия зенитноракетен полк, въоръжен със ЗРК „Куб”, формиране и попълване на щатовете, подготовка на кадри и формиране на втори полк „Куб”. Ще се запознаете както с подготовката, организацията и трудностите, свързани с усвояване на новата и сложна техника, попълване със средства за разузнаване и АСУ, така и с предислокацията на хиляди километри на целия личен състав с щатната техника за провеждане на бойни стрелби в пясъците на полигон „Ашулук” в СССР.
След излизане от състава на Сухопътните войски полковете преживяха тежки трансформации, но ЗРК „Куб” се утвърди в структурите на ЗРВ и ВВС. След 1990 г. на полигон „Шабла” са проведени шест съвместни международни бойни стрелби с колегите от ПВО на Заир, Словакия и Сърбия.
В книгата са представени много имена, снимки, спомени на участници, факсимилета на документи, отразяващи достойната служба със ЗРК „Куб” на хилядите млади синове и дъщери на родината.
Книгата е посветена на воините от ПВО-СВ и ЗРВ, които знаят какво е да „гориш” в своето призвание, понасяйки несгодите в името на РОД и РОДИНА. На семействата, близките, роднините и приятелите, ощетени по един или друг начин от „кръста им”, но избрали да го споделят. На всички съотечественици, за чието мирно и спокойно небе стояха и остават на стража!
И няколко мнения от приветствията към автора и хората, за които е писано в книгата:
Румен Радев, президент на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили: „Като командир на ВВС (2014–2016 г.) за мен беше привилегия и чест да имам в състава на войските под мое командване зенитно-ракетния комплекс „Куб”. И досега пазя най-добри спомени за нашата съвместна служба, за изключителната осъзната отговорност и посветеност на личния състав на комплекса на благородната кауза за защита на родното небе.” 
Генерал-майор Цанко Стойков, командир на Военновъздушните сили: „Настоящата книга е впечатляващ летопис не само на историята на зенитно-ракетният комплекс „Куб” в нашата родина, но и на няколко хиляди български зенитни ракетчици. Всеобхватен и обективен разказ за мощното и респектиращо отбранително оръжие, което до 2002 г. бе гръбнакът на противовъздушната отбрана на Сухопътните войски, а впоследствие в състава на Военновъздушните сили се превърна в „летящата кавалерия” на ЗРВ.” 
Полковник Емил Димитров, командир на Първа зенитно-ракетна база: „От 1977 г. досега разчетите на родните „Куб”-ове са изстреляли повече от 100 ракети и нямат неунищожена мишена! Извършената модернизация успешно ги интегрира в системата за ПВО на НАТО и им позволява да жънат победи в многобройните съвременни учения и тренировки. Това е неопровержимо доказателство за високото ниво на подготовка на специалистите от тези комплекси и за възможностите на техниката.”                      (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани