Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Македония започва преговори с НАТО за членство

[post-views]
НАТО кани Северна Македония съвсем скоро

Joint press point with NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Prime Minister of the former Yugoslav Republic of Macedonia, Zoran Zaev С посещение на официални представители на Македония в централата на НАТО в Брюксел започват предприсъединителните преговори за членството на югозападната ни съседка в западния военен алианс, съобщават македонските медии. Страната ще бъде посетена от членовете на Комисията за интеграция в НАТО и Работната комисия за взаимодействие в централата на НАТО в Брюксел.
Македония официално получи покана за членство в НАТО през юли на срещата на върха на алианса в Брюксел, но условие за влизане в организацията е осъществяването на Преспанското споразумение, сключено между Македония и Гърция през юни, съгласно което името на югозападната ни съседка трябва да бъде променено на Северна Македония. С тази серия разговори в Брюксел Македония де факто отваря последната фаза в отношенията си с НАТО преди членството в алианса.
Докато партията на Зоран Заев  и депутатите от ВМРО продължават да са на противоположни позиции по въпроса за името на страната, новината за преговорите с Алианса изненада народните представители. Преди дни Русия се обяви против присъединяването на Македония към НАТО. Западът се опитва да привлече Македония в Алианса дори и след неуспеха на референдума за промяна на името на страната. Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Захарова припомни, че в Македония се проведе референдум на 30 септември за новото име, който, по думите, е бил обявен за невалиден. Говорителката на руското външно министерство заключи, че с оглед външната намеса целта на референдума е очевидна, а тя според нея била да привлече Скопие в западния военен алианс на всяка цена.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани