Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Награди на кинофеста „Синелибри“ 

[post-views]

 

20181017_1 Голямата награда на фестивала „Синелибри“ спечели филмът „Ще се видим там горе“ на режисьора Албер Дюпонтел – за върхово постижение в литературната адаптация. Френско-канадската приключенска драма бе предпочетена от журито в състав Мартичка Божилова, Херман Кох, Давид Фоенкинос, Майкъл Маккел и Анди Делиана. Тя има в актива си пет статуетки „Сезар“ и е удостоена с най-високата литературна награда – „Гонкур „. От името на режисьора наградата прие Фабиен Флори, съветник на посланика на Франция по сътрудничество и културна дейност и  директор на Френския институт в България.
Второ място е отредено на копродукцията „Съпругата“ на режисьора Бьорн Рунге, който третира по оригинален начин актуалната тема за равенството на половете. Филмът впечатли с изключителното екранно присъствие на ветеранката Глен Клоуз.
Третият приз е за българския „8 минути и 19 секунди“ „заради нестандартния, находчив подход – event_98866създателите му са обединили 6 кратки новели в своеобразен филмов омнибус, но е предпочетен преди всичко заради социалната проблематика и болезнения реализъм. Той, съчетан с метафоричната сила на образите, генерира силно внушение. Продуцираният от БНТ филм включва адаптации по разкази на Георги Господинов, дело на различни режисьори, сред които номинираният за „Оскар“ аниматор Теодор Ушев. 
Прожекциите на „Синелибри“ продължават до 24 октомври.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Избрани