Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия спря оръжейните доставки за Рияд след убийството на саудитски журналист в Истанбул

[post-views]
Журналисти са личност на годината на TIME – сред тях е и убитият в Истанбул Джамал Хашоги

saudi arabia journalistГермания спря оръжейните доставки за Саудитска Арабия след убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул. Белгия също обмисля да предприеме подобна мярка, въпреки че арабската държава е един от основните ѝ купувачи. Темата „Хашоги“ влезе в дневния ред и на европейските институции, а Лондон и Париж настояха Рияд публично да изясни детайлите по случая.
Германският канцлер Ангела Меркел зае твърда позиция по повод убийството на опозиционния саудитски журналист Джамал Хашоги в Истанбул и обяви, че Берлин преустановява доставките на оръжие за Рияд докато случаят не спре да генерира несигурност в международните отношения.

Ангела Меркел – канцлер на Германия:

„Съгласна съм с онези, които подкрепят действащите ограничения. Но износът на оръжие не може да продължава докато се намираме в настоящата ситуация.“

По-рано министърът на външните работи на Саудитска арабия излезе с първо официално обяснения по случая „Хашоги“. Той призна за убийството, което нарече „ужасна грешка“ и отхвърли тиражираната в публичното пространство информация, че престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е поръчал покушението заради опозиционната дейност на жертвата. Журналистът Джамал Хашоги последно беше видян да влиза в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, за да получи разрешение за брак с турска гражданка. Според правителството в Рияд той е убит в схватка с въоръжени мъже в сградата на дипломатическата мисия.

Анкара продължава разследването по случая и дори осигури постоянна охрана на годеницата на журналиста. Западът от своя страна прие скептично обясненията на Саудитска Арабия и поиска конкретни доказателства.

Доминик Рааб – министър за Брекзит на Великобритания:

„Не мисля, че това обяснение е достоверно. Случаят е ужасяващ, подкрепяме разследването на турската страна. Британското правителство настоява на виновните да се потърси отговорност за тази трагична смърт.“

Междувременно френският президент Еманюел Макрон обсъди казуса с американския си колега Доналд Тръмп, който първоначално се отнасяше с разбиране към Рияд, но в последствие втвърди позицията си и във Вашингтон започна да се говори за лъжи и измами от страна на саудитските власти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани