Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ се оттеглят от ракетен договор с Русия

[post-views]
Ядрените кошмари от 80-те години се завръщат

USA_RussiaМосква заплаши Вашингтон с ответни мерки

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще се оттегли от Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег на действие с Русия. Той заяви, че Москва е нарушила споразумението, но не съобщи подробности. Тръмп добави, че САЩ ще се откажат от споразумението и ще разработят нови оръжия със среден и малък обсег, освен ако Русия и Китай не предложат сключването на нов договор.

В „НюЙорк Таймс“ писа, че президентският съветник по националната сигурност Джон Болтьн ще уведоми руската страна за това по време на посещението си в Москва. Самият Болтьн, който пристигна вчера в Русия, писа в „Туитър“, че разговорите ще продължат дискусиите, започнати по време на срещата на върха в Хелзинки между двете страни. Според „Гардиън“ точно Болтьн е оказал натиск върху Тръмп за оттегляне от договора. Той блокира и всякакви преговори по договора за балистичните ракети СТАРТ, чие- то действие изтича през 2021 г. и който Москва иска да удължи.

Русия осъжда новите действия на САЩ, които чрез шантаж се опитват да получат от Русия отстъпки в сферата на стратегическата стабилност, заяви руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков. Той подчерта, че Вашингтон не може да подкрепи с нищо обвиненията си срещу Москва. Ако САЩ продължат едностранно да излизат от международни споразумения, Русия ще предприеме ответни мерки, включително и от военен характер, добави Рябков.

В началото на месеца генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поиска Кремъл да даде обяснение за нов вид ракета, която заплашва Европа. На пресконференция преди срещата с военните министри Столтенберг открито обвини Москва в нарушаване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г., който забранява цял клас ракети, които могат да бъдат използвани от Русия по цели в Европа. Русия не е предоставила надеждна информация за тази нова ракета, каза генералният секретар. Според него Москва наскоро е признала, че притежава нова ракета със среден обсег на действие, наречена 9М729 (или SSC-8), която нарушава договора. Русия трябва да спре тайните разработки на крилата ракета или САЩ ще потърсят начин за унищожаване на новата ракета, преди да стане оперативна, коментира тогава и американският посланик в НАТО Кей Бейли Хътчисън.

ДОГОВОРЪТ

Договорът от 1987 г. забранява всички ракети с обсег на действие между 500 и 5500 километра.

Източник: в.“Сега“

Най-ново

Единична публикация

Избрани