Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унищожителят на нацистката ядрена програма, норвежецът Йоахим Рьонеберг почина на 99 години

[post-views]

640x360_3c003041-1586-42a9-a3b9-077ba9f98e09На 99-годишна възраст почина норвежецът Йоахим Рьонеберг, герой на Съпротивата по времето на Втората световна война. Той остава в историята като човекът, сложил край на ядрените амбиции на Третия Райх. Подвигът му е увековечен през 60-те години в холивудския филм „Героите на Телемарк“.
„Почина един от най-големите ни национални герои. Йоахим Рьонеберг е последният и най-известен борец на Съпротивата, който ни напуска“, коментира пред местните медии норвежкият министър-председател Ерна Солберг.

През 1943 година, 23-годишният тогава Рьонеберг, ръководи изключително сложна и опасна операция на Съпротивата в Норвегия, която осуетява ядрените планове на Хитлеристка Германия. Дузина норвежки командоси проникват в най-големия и строго охраняван завод за производство на т.нар. тежка вода в област Телемарк в Югоизточна Норвегия. Те унищожават суровината, която нацистите използват в  процеса на разработване на атомната бомба – химичното съединение на кислород и деутерий.

По-късно Йоахим Рьонеберг се реализира като радиожурналист и до края на живота си не спира да предупреждава младите хора за опасностите от войната. 70 години след рейда главният герой разказва, че е осъзнал важността на операцията едва след ядрените удари срещу японските градове Хирошима и Нагасаки през 45-та година.

Най-ново

Избрани