Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Детайли по случая „Хашоги“: Ердоган – убийството е умишлено и внимателно планирано

[post-views]
Въоръжени мъже нахлуха в църква в Истанбул, Ислямска държава пое отговорност за нападението

police_turky

Убийството на журналиста Джамал Хашоги е преднамерен акт, планиран внимателно дни по-рано. Това заяви в специално изказване пред парламента турският президент Реджеп Таип Ердоган и настоя делото по случая да се гледа в турски съд.
Убийството може и да извършено в сградата на генералното консулство, което официално е саудитска територия, но се случи в нашата страна  и не може да бъде укрито под никакъв претекст за дипломатически имунитет, коментира Ердоган резултатите от разследването. Турският президент уточни, че камерите за видеонаблюдение умишлено са изключени непосредствено преди нападението.

Реджеп Таип Ердоган – президент на Турция:

„Информацията и доказателствата, които събрахме до момента, ясно показват, че Джамал Хашоги е убит. Убит е по насилствен, особено жесток начин. Саудитското правителство направи важна крачка напред като призна за извършеното убийство. Сега очакваме всички отговорни за това деяние, от най-високото до най-ниското ниво, да бъдат изправени пред правосъдието и да получат наказанието, което заслужават.“

Доказателствата по същество показват недвусмислено, че не става дума за случаен инцидент, а за резултат на една добре планирана операция, категоричен е Ердоган. Той поиска от Рияд 18-те задържани в Саудитска Арабия за престъплението да бъдат изправени пред турското правосъдие. Ердоган настоя още саудитският крал Салман да посочи кой е местният сътрудник в Истанбул, на когото е предаден трупът и да се установи къде точно се намират тленните останки на убития журналист.
Междувременно американски медии разпространиха информация, че през последната година Рияд е провел редица срещи на високо равнище с опозиционера Джамал Хашоги, в опит да го убеди, че живее в самоналожено изгнание и може по всяко време да се върне у дома. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани