Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай откри най-дългия морски мост в света

[post-views]
Китай откри най-дългия морски мост в света

6615235Китайският президент Син Дзинпин откри най-дългия морски мост в света. Мега съоръжението, което е с рекордната дължина от 55 км, ще свързва Хонконг с континенталната част на Китай.
Строежът на моста „Хонконг-Чжухай-Макао“ продължи цели девет години. Съоръжението, което включва и подводен тунел, струва близо 20 милиарда долар. За изграждането на моста, който е проектиран да издържа на земетресения и тайфуни, са използвани 400 000 тона стомана, което се равнява на 60 Айфелови кули.

С Мега съоръжението се съкращава значително времето за пътуване от Хонконг до Чжухай, което от 4 часа вече ще отнема едва 30 минути. Мостът ще бъде отворен за автомобили в сряда, но за да могат да го използват, хората трябва да получат специално разрешително от китайските власти.

Независимо от колосалните си размери съоръжението търпи сериозни критики в Хонконг, където някои медии го наричат „мостът на смъртта“, заради 18 смъртни случая и десетки случаи на трудови злополуки. Отделно през годините проектът на няколко пъти беше замразяван заради корупционни скандали, а според еколози е нанесъл необратими щети за морския свят.

И докато Китай оправдава съоръжението с неговата икономически полза, то мнозина  смятат, че мостът има преди всичко символично значение и е поредният опит за по-ясното интегриране на Хонконг към Китай.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани