Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова страница в отношенията: Японският премиер се готви да подпише мир с Русия

[post-views]
Японски министър подаде оставка заради скандал – подкупвал избирателите с пъпеши, портокали и раци

japan-znameОтваря се нова страница в отношенията между Токио и Москва, заяви пред парламента японският премиер Шиндзо Абе. Въз основа на изградените отношения на доверие между мен и президента Путин, ние ще решим териториалните си спорове и ще успеем най-сетне да сключим мирен договор, изтъкна министър-председателят.

Настоящите ни отношения с Русия са в противоестествено състояние. Подписването на мирен договор между двете държави се забави с повече от 70 години, коментира японският премиер Шинзо Абе. Оптимизъм дава фактът, че договорките, постигнати през 2016 г. при посещението на руския президент Владимир Путин в Япония, вече се реализират. Преди 2 години държавните глави подписаха близо 80 документа в областта на икономическото сътрудничество, облекчаването на визовия режим и разглеждането на възможностите за съвместни икономически активности на Южните Курили.

Именно суверенитетът на четири от Курилските острови е обект на спор между Токио и Москва. През 45-та целият архипелаг е присъединен към Съветския съюз, но Япония настоява да запази властта си върху малка част от него. Поради тази причина двете държави така и не подписват мирен договор след края на Втората Световна война, а опитите им за преговори остават безплодни.

Сега обаче оптимизмът е на масата. През септември, в рамките на Източния икономически форум Путин предложи до края на годината да бъде сключен договор без предварителни условия. В отговора си Абе подчерта, че това е възможно само след решаването на териториалния проблем. Двамата лидери са единодушни, че първата значителна стъпка в тази посока е укрепването на взаимното доверие.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани