Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Oткриха стара авиобомба в центъра на София – пренасочиха движението, евакуираха две училища

[post-views]
Oткриха стара авиобомба в центъра на София – пренасочиха движението, евакуираха две училища

Авиобомба от Втората световна война е открита при строежа на столичното метро точно до пред парадния вход на Военната академия „Георги Раковски“. Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов съобщи, че сградите около открития боеприпас трябва да бъдат обезлюдени, но се прави всичко възможно хората да се приберат по домовете си  за нощта.
Откритата бомба е голяма и взрив може да нанесе големи разрушения. Заради опасната находка временно бе спряно движението на кръстовището между столичната улица „Оборище“ и булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“. Евакуирана сградата, в която се помещават 129 ОУ „Антим I“ и 164 гимназия „Мигел де Сервантес“. Полицейски патрул огради района до изземването на боеприпаса.    
Извикани са сапьори от армията да огледат   авиационната бомба и да преценят как да бъде транспортирана и обезвредена.   Невзривеният боеприпас ще бъде транспортиран и обезвреден от специалисти от ВВС и Сухопътните войски. За отстраняването на бомбата ще бъде използвана подемна техника. Военна полиция осигурява ескорт на придвижването и съдейства на органите на МВР за безопасността в района.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани