Информационен център на Министерство на oтбраната

Чествахме 70 години от създаването на Военното артилерийско училище

Shumen-70g. artileriaТържествен церемониал по повод 70-та годишнина от основаването на военното артилерийско училище. В зала "Професор Венета Вичева" на Община Шумен се проведе тържеството, организирано от факултет "Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи" Шумен към НВУ "Васил Левски". В изпълнената с емоции, спомени и надежди атмосфера висши офицери, официални лица, команден състав, ръководители на катедри, цивилни преподаватели, курсанти, студенти, командири от резерва и запаса, бивши преподаватели, гости очертаха огромната значимост на висшата военна обучаваща институция. Тържеството бе открито от декана на факултет“Артилерия, ПВО и КИС“ – полковник доц.д-р инж. Дилян Димитров, който поднесе слово и представи презентация, очертаваща историята на артилерийското училище. Заместник началникът на отбраната на генерал-лейтенант Димитър Илиев отправи приветствие и в изпълнение заповед на министъра на отбраната за проявен професионализъм, постигнати високи резултати при изпълнението на служебните задължения, принос в развитието и усъвършенстването на военно-образователната система и във връзка със 70 годишнината от създаването на артилерийското училище връчи „Знак на Министерството на отбраната” както следва:

• Полк. проф. д-р Сашо Стефанов Евлогиев – проф. в катедра „Артилерия” на Факултет „А, ПВО и КИС”

• Полк. доц. д-р Нелко Петров Ненов – нач. на катедра „Национална и международна сигурност” във факултет „Национална сигурност и отбрана” на Военна академия „Г. С. Раковски”

С награден знак „За достойнство и чест” бяха удостоени както следва:

• О. р. генерал-майор доц. д-р Иван Ангелов Динев – бивш началник на ВВУАПВО „П. Волов”

• О. р. полк. доц. д-р Радослав Димитров Узунов – бивш началник на ВВУАПВО „П. Волов”

• О. р. полк. проф. д.и к.н. Андрей Иванов Андреев – бивш заместник-началник на НВУ „В. Левски” по научната част

• О. р. полк. доц. д-р Николай Йорданов Досев – бивш началник на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС”

Със заповед на началника на отбраната с грамота за проявен професионализъм, постигнати високи резултати при изпълнението на служебните задължения, принос в развитието и усъвършенстването на военно-образователната система и във връзка със 70 годишнината от създаването на артилерийското училище бяха удостоени както следва:

• Полк. доц. д-р Атанас Ленков Атанасов

• Полк. доц. д-р Ванко Вълчанов Ганев

• Полк. доц. д-р Станчо Георгиев Станчев

• Доц. д-р Маргарита Владимирова Василева

• Проф. д-р Велико Панчев Петров

За висока професионална компетентност и отговорност при подготовката на кадри за нуждите на Въоръжените сили, за принос към развитието на военната наука и за съхраняване на традициите и ценностите на българското военно образование и във връзка със 70 годишнината от създаването на артилерийското училище с „Плакет- голям“ на Щаба на отбраната бе удостоен личният състав на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“

Създало над 50 000 офицерски кадри от 1948 година до днес, военното артилерийско училище е най-всеобхватната съставна на въоръжените сили . По думите на командира на военноморските сили – контраадмирал Митко Петев ,артилерийското въоръжение е намерило своето приложение във всички родове войски на въоръжените сили. В своето слово професор Лазаров отбеляза, че бъдещето артилерийското училище е в неговата автономия като самостоятелна висша учебна институция, която ще обучава офицерски кадри за артилерията, ПВО и ще създава способности в областта на комуникационните и информационните системи.

Официални гости на тържеството бяха народни представители, кметът на Община Шумен, областният управител, председателят на общински съвет и др.

Източник: otbrana.com/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top