Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Москва пратила вирус и в саудитски завод преди година

[post-views]

shvejcariaШвейцария разследва двама руснаци за шпионаж
Опитали се да атакуват Министерството на отбраната

Швейцарското правителство официално упълномощи прокуратурата на страната да започне разследване по политически шпионаж от страна на Русия. Става дума за двама руски агенти, които са провеждали шпионаж в Лабораторията за радиоложки и химико-бактериоложки анализ в Министерството на отбраната на страната в град Шпиц.

Това става само дни след като холандските власти обявиха, че в Хага руски хакери са се опитали да извършат атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия. Швейцария е непосредствено засегната от тези нападения. Задържаните в Холандия през пролетта на 2018 г. агенти всъщност са се целили към швейцарската лаборатория. Причината била, че именно в нея са проверявани пробите от отравянето на Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания, за което са заподозрени руски шпиони. Още през 2017 г. швейцарската федерална прокуратура започна разследване на руския шпионаж в антидопинговата агенция WADA в Лозана.

За да води разследване за шпионаж, швейцарската прокуратура трябваше да получи разрешение от Федералното правителство на Швейцария. Именно това разрешение получи прокуратурата в момента.

Преди дни швейцарската разузнавателна служба съобщи, че се опасява от руско вмешателство в парламентарните избори в страната, които ще се проведат догодина. Шефът на швейцарското разузнаване Жан-Филип Годен заяви, че под готвя пакет от мерки за противодействие срещу руското вмешателство, което ще се състои в разпространение на фейк новини и кибератаки.

Във връзка с разкритията около Скрипал – съществуват неработещи сайтове с телефонните номера на предполагаеми сътрудници на Главното разузнавателно управление, сред които се оказаха отровителят на ексшпионина Сергей Скрипал Анатолий Чепига и обвиненият от САЩ за кибератаки Иван Ермаков, предаде кореспондентът на „Монитор“ в Москва Мила Кудрина.

Същевременно Ройтерс съобщи, че опасен компютърен вирус, предназначен за разрушаване на системите за сигурност на промишлени предприятия, който през 2017 г. спря работата на енергийния завод в Саудитска Арабия, може да е разработен от руски научноизследователски институт.

Става дума за вируса Triton, който миналата година атакува системите за безопасност на саудитския завод, разработени от френската фирма Schneider Electric SE. Тогава експертите на американската компания FireEye, специализираща се в областта на киберсигурността, заявиха, че зад атаката стои държава, която обаче не може да бъде установена. Сега същите тези специалисти твърдят, че вирусът е разработен от Централния научноизследователски институт по химия и механика в Москва, допълва Ройтерс. Директорът на разузнавателния отдел на FireEye Джон Хултквист заяви, че руските хакери „са пристъпили към създаването на вируси, способни да предизвикат сериозни разрушения“. Пресата припомня, че в края на септември американските средства за масова информация обявиха, че хакери от групата Fancy Bear са разработили „опасно“ кибероръ-жие, а именно вирус, който не може да бъде изтрит. Хакерската група действа от 2004 г. и е известна с кибератаките си срещу редица държавни, информационни и военни структури в различни точки на света.

Източник: в.“Монитор“

Най-ново

Виж още

Избрани